Κριτική για κλάματα

6Dec2016-Urban-Still-Life-Chair-Tree-Mitropoleos-str.-NikosRoccosΕπιτρέπεται η κριτική στις φωτογραφίες; Προφανώς! Αλίμονο κι αν δεν επιτρεπόταν. Παρόλα αυτά έχω επιφυλάξεις με το τρόπο που αυτή συμβαίνει στο διαδίκτυο και ειδικά στις-πάντα θα είμαι καχύποπτος μ’αυτό-σελίδες του αμαρτωλού Facebook. Γενικά το FB ευνοεί τη τσάτρα-πάτρα διαχείριση κάθε θέματος, ειδικά από τη στιγμή που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση το είδος άσπονδων φίλων που είναι οι φεϊσμπουκικοί φίλοι.

Σερφάρω σε καθημερινή βάση σε διαφορετικές κάθε μέρα σελίδες φωτογράφων. Έπεσα λοιπόν σε μια ανάρτηση με πολύ καλή φωτογραφία, που περιέργως συγκέντρωσε διακριτική μεν αλλά στην ουσία της αρνητική κριτική. Η κακοπιστία της κριτικής-καθόλου εμφανής γιατί διατυπώθηκε κοσμιότατα-βρισκόταν στο ότι έκρινε στοιχεία όχι της λήψης αλλά ευρισκόμενα εκτός της αντικειμενικής της αλήθειας. Δεν μπορείς να λες σε κάποιον ότι ο καιρός δεν τον βοήθησε να κάνει αυτό που υποθέτεις ότι ήθελε να κάνει. Κρινόμαστε για τη φωτό που τραβήξαμε τη συγκεκριμένη στιγμή και η συγκεκριμένη στιγμή είχε αυτό το καιρό, αυτό το φως. Κρίνουμε αυτά που βρίσκονται μέσα στην εικόνα.

Τόχω ξαναγράψει κι αλλού: η φωτογραφία δρόμου όταν πρόκειται να κριθεί κρίνεται στο σύνολο της κατ’αρχή-αυτό που κάποιοι ελληνόφωνοι αποκαλούν take it or leave it- και τα επιμέρους στοιχεία της κρίνονται πάντα σε σχέση με αυτό το σύνολο και εφόσον θα μπορούσε αυτό να τροποποιηθεί με αυτά ή χωρίς αυτά και πάντα μέσα στα λογικά όρια της φωτογραφικής δράσης όπως αυτή τη ξέρουμε και όχι σαν κάποια μεταφυσικού χαρακτήρα δραστηριότητα.

Πέφτει λοιπόν το ευγενικό μεν αλλά εκ των πραγμάτων κακόπιστο σχόλιο. Δηλητηριάζει με την αθεμελίωτη πίκρα του την ανάρτηση. Αλλά το πράγμα δεν σταματά εδώ. Ο διαχειριστής φωτογράφος κάνει με τη σειρά του το δικό του λάθος: ΑΠΑΝΤΑ!-προφανώς η ευγενής διατύπωση της κριτικής τούκρυψε τη κακόπιστη φύση της. Και αρχίζει μια ανταλλαγή λέξεων πια-τα νοήματα έχουν πάει περίπατο ενόψει μάλιστα και της ανάγκης να είσαι σύντομος και αφοριστικός σε τέτοιου είδους σελίδες. Θα μπορούσε να τού απαντήσει ότι αν διάλεγε διαφορετικό καιρό είναι σίγουρα ότι στη φωτογραφία του διαφορετικού καιρού δεν θα εισέπραττε σχόλιο για…άλλο καιρό πάλι; Και κάπου εκεί να κλείσει κάθε άλλη τέτοιου είδους, σαφώς αντιπαραγωγική και ανόητη κουβέντα.

Παρενεβλήθησαν μετά άλλοι, σαφώς καλοπροαίρετοι, που επαίνεσαν τη φωτογραφία και αναπτέρωσαν τα ηθικό της ανάρτησης. Να όμως που εμφανίζεται και δεύτερος αυστηρός κριτής, ο οποίος υποδεικνύει κινήσεις σε ένα χώρο που προφανώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ξέρει, προτείνει αλλαγή φακού και βρίσκεται στο παραπέντε της ανομολόγητης κρυφής του πρόθεσης να ήταν αυτός και η κάμερα του με το δικό του φακό στη θέση του ανεπαρκούς-όπως κομψά υπαινίσσεται-κρινόμενου. Όταν η ανοησία συναντά τη μουλωχτή και σαφώς παρασιτική και αντιπαραγωγική κακοήθεια.

Μπορείς τέτοιες μπαρούφες να τις διατυπώνεις προφορικά όταν έχεις ενώπιος ενωπίω το κρινόμενο φωτογράφο-τα προφορικά λόγια μπορεί πολύ εύκολα να τα πάρει ο αέρας της λήθης αλλά ο γραπτός λόγος θέλει υπευθυνότητα και δεν μπορείς έτσι απερίσκεπτα να εκθέτεις με αθεμελίωτες κρίσεις τον αμήχανο και απροετοίμαστο συνομιλητή σου. Δεν σε πείθει μια φωτογραφία; Τη προσπερνάς. Σ’αρέσει; Γράφεις το θετικό σου σχόλιο, αναλυτικό και θεμελιωμένο. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού.

Υ.Γ. Η φωτογραφία που επέλεξα για τη σημερινή ανάρτηση, θεματικά, κυρίως λόγω του κορμού του δέντρου, φέρνει κάπως, αμυδρά βέβαια, στην επίμαχη φωτό του άρθρου που ανέφερα. Φαντάζομαι ότι αν βρίσκονταν απέναντί της ο κριτής της άλλης, με ανάλογη κριτική θα τη στόλιζε.

Υ.Γ. 2 Ξαναμπήκα στη σελίδα και βλέπω ότι η καφρίλα της κριτικής συνεχίζεται ότι μόνο αμείωτη αλλά και ακόμη φαιδρότερη-μαντάμ παρουσίασε “διορθωμένη”-επί το καφριλικότερο ασφαλώς- τη σεμνή αρχική εικόνα. Όταν η φεϊσμπουκιά γίνεται ατέρμονη  πτωχαλαζονεία.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αστικές Νεκρές Φύσεις, Urban Still Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s