Ό,τι δε σε σκοτώνει…

22Sep2008-Siesta-Sleep-Gkazi-NikosRoccos-DSΗ φτώχεια δεν είναι η ειδυλλιακή κατάσταση που θέλει να δείξει η παρολίγον αρκαδικά ποιμενική φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης. Δεν είναι τόσο απλό να κοιμάσαι στο παγκάκι όσο το να το φωτογραφίζεις αυτό. Σκεφθείτε χειμώνα ας πούμε ή λιοπύρι. Να συμφωνήσουμε λοιπόν σ’αυτό: ΤΕΤΟΙΑ φτώχεια-αν είναι τέτοια και δεν είναι αυτοκαταστροφικό περιθώριο που είναι ψυχοκοινωνική επιλογή-τέτοια φτώχεια λοιπόν ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Όμως το είδος φτώχειας που το αντιλαμβανόμαστε σαν ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ δεν είναι φτώχεια. Το περιττό του άλλου δεν είναι κριτήριο της φτώχειας επειδή δεν το έχεις. Γιατί το γράφω τώρα αυτό; Για να δώσω άλλοθι, ελαφρυντικά ή απαλλακτικά σε τυχόν άπονους πλούσιους; Σαχλαμάρες! Για να καλμάρει η ψυχούλα μας απ’το κυνήγι του περιττού. Τώρα που περνάω τα οικονομικά μου ζόρια έχω πολλές από τις ανάγκες μου επανεκτιμήσει και παρόλο ότι ποτέ δεν ήμουν ο τύπος ο μεγαλοπιασμένος ή ο ξιπασμένος-λίγοι ξέρω να έχουν ζήσει πιο σπαρτιάτικα από μένα!-ακόμη και τώρα μπορώ να βρίσκω στοιχεία στη ζωή μου που θα μπορούσα να τα έχω αποφύγει σαν περιττά και που τώρα διαπιστώνω ότι όντως ήταν: μπορώ να ζω ΥΠΕΡΟΧΑ και χωρίς αυτά!

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην είναι οι στερήσεις απειλή για την υγεία σου και τη ζωή σου αλλά και την ΑΛΗΘΙΝΗ ψυχοκοινωνική σου υπόσταση και προσωπικότητα-να μη στερηθείς ας πούμε το βιβλίο ή το κομπιούτερ αν διαβάζεις ή γράφεις και είναι άρρηκτα δεμένα αυτά με τη προσωπικότητα σου. Στη πραγματικότητα υπήρξε ποτέ πλουσιότερος Έλληνας από το στερημένο, όπως οι άλλοι νόμιζαν, Παπαδιαμάντη;

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s