Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας!*

10Nov2016-(12)-Papagos-Statue-NikosRoccos - CopyΑν με ρωτήσετε θα σας πω ότι σπάνια έχει υπάρξει πιο δικαιωμένο σύνθημα από αυτό των κομουνιστών της εμφυλιακής περιόδου. Βέβαια εγώ κομουνιστής δεν είμαι και η οπτική μου είναι εντελώς διαφορετική από τη δική τους αλλά στο σκληρό πυρήνα της αυτή η διατύπωση λέει μια μεγάλη αλήθεια και για τη περίοδο που αρχικά διατυπώθηκε αλλά και γενικότερα, όταν δηλ. χρησιμοποιείται συμβολικά για να υπογραμμίσει νέα δεδομένα με παλιά όμως χαρακτηριστικά και κυρίως τις ομοιότητες που κρύβουν οι προβαλλόμενες, καθαρά επιδερμικού και ρητορικού κατά βάση χαρακτήρα, διαφορές.

Τώρα που είμαστε με το ένα πόδι στον ανοιγμένο λάκκο του τέταρτου μνημόνιο-το δεύτερο του Τσίπρα, που αποδεικνύεται μ’αυτό και ρέκορντμαν!-ποια είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον ίδιο και τον προηγούμενο πρωθυπουργό που τόσο τον λοιδωρούσε ο κουραδονταής του Go back κυρία Μέρκελ” , των νταουλιών και των ζουρνάδων; Μνημονιακός ο Σαμαράς, διπλά μνημονιακός ο Τσίπρας. Έχει μήπως καμιά σημασία ή ακόμη περισσότερο αξία, η κλούβια και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα ρητορική του Τσίπρα; Απολύτως καμιά! Αν είναι να εντοπιστεί μια διαφορά είναι ότι, στα πλαίσια της μνημονιακής λογικής, ο Σαμαράς αποδείχτηκε αποτελεσματικότερος αφού πέτυχε πολύ καλύτερους δείχτες και βρισκόταν μια ανάσα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο, κάτι που, αν μη τι άλλο, δείχνει μια διαχειριστική ικανότητα που δεν έχει να κάνει τίποτα με τη μαντάρα του απολύτως ανίκανου Τσίπρα, που ακόμη παλεύει στον απέραντο ωκεανό των αντιφάσεων και προ πάντων των εγκληματικών αντινομιών του.

Και όπως ο Παπάγος-με όρους Ιστορίας και όχι ιδεολογίας, γιατί έτσι πρέπει να κρίνονται οι πολιτικοί, με τα έργα τους,με τα πεπραγμένα τους, καθότι οι διακηρύξεις τους δεν είναι μέρος της Ιστορίας αλλά της όποιας ιδεολογικής μυθολογίας, ίσως-ίσως ακόμη και της πολιτικής παραμύθας-ο Παπάγος λοιπόν,στρατιωτικός όσο και ο Πλαστήρας, αποδείχτηκε όμως αποτελεσματικότερος του, παρότι πολύ λιγότερο έμπειρος του περί τα πολιτικά. Η πολιτική του άφησε απτά αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ του Πλαστήρα ό,τι διασώθηκε ήταν ακριβώς αυτά που θα τα είχε εφαρμόσει και κάθε δεξιός αντίπαλος του, του Παπάγου συμπεριλαμβανομένου. Έτσι και με το καημένο το Τσίπρα. Αν κάτι υπάρχει περίπτωση να μείνει σαν αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά η εφαρμογή-που κρυφά και ανομολόγητα όμως τηρεί-του σχεδιασμού που χάραξε και πολύ πιο ευφυώς και αποτελεσματικά τήρησε ο Βενιζέλος από το 2011-γι’αυτό και τα βαθιά οδυνηρά συμπλέγματα που κατακρεουργούν τη μικρή στενή ψυχή-όση έχει τέλος πάντων- του τόσο απελπιστικά λίγου Αλέξη.

*Οκ, άλλαξα τη σειρά των ονομάτων του πρωτότυπου σλόγκαν(Τι Πλαστήρας, Τι Παπάγος!) για να τη ταιριάξω με τη διαδοχή που υπάρχει στις εικόνες του διπτύχου-διαβάζοντας πάντα από αριστερά προς δεξιά. Δεν μού πήγαινε στη σύνθεση του διπτύχου η τοποθέτηση του μεγαλύτερων διαστάσεων αδριάντα του Παπάγου δεξιά.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αλέξης Τσίπρας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s