Βαμβακερό Προσωπείο

12may2016-1229-omonia-sq-hooded-man-with-covered-face-nikosroccos-ds-bwΑκόμη και αν υπάρχει ένα δυνατό στόρι πίσω από μιά φωτογραφία, προσωπικά εμένα αυτό δεν με αφορά και πολύ σπάνια το αναφέρω και όσες φορές έχει γίνει αυτό συνέβη παρεμπιπτόντως, ίσα-ίσα για να αυγατήσει το κείμενο-κράχτης. Σημασία έχει αυτό που περιέχεται σε μιά εικόνα, οι σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της, αυτό και μόνο αυτό και κανένα άλλο.

Στη περίπτωση του άνδρα της φωτογραφίας ό,τι ξέρουν τα έκπληκτα κορίτσια και ό,τι μπορεί να ξέρετε κι εσείς, τόσα ακριβώς ξέρω κι εγώ. Και ούτε καν ενδιαφέρθηκα να μάθω κάτι. Τώρα εκ των υστέρων σκέφτομαι μήπως ήταν κανένα τηλεοπτικό χάπενινγκ-αυτές οι συνηθισμένες χαζοφάρσες του είδους. Ο άνδρας, που προφανέστατα έβλεπε άριστα πίσω από το υφασμάτινο προσωπείο του αντέδρασε στη κάμερά μου με μια εντελώς θεατρική χειρονομία,ακριβώς σαν να έδινε σόου. Εκείνη η στιγμή-ακριβώς μετά τη λήψη της φωτογραφίας που αναρτώ-ήταν και η στιγμή που το ενδιαφέρον μου είχε τελειώσει. Οι προηγούμενες μετωπικές λήψεις δεν είχαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που προκαλεί το εμβληματικής φύσης προφίλ. Η αντίδραση των κοριτσιών ήταν το καλοδεχούμενο δώρο της στιγμής, που ελάφρυνε την κάπως δυστοπική διάθεση που δημιουργούσε ο γιαλαντζί μυστήριος τύπος-αυτό επιδίωκε κι αυτός για λογαριασμό του αλλά ήμουν εγώ που το εισέπραξα πιο παραγωγικά. Τα κορίτσια λίγα δευτερόλεπτα μετά έχασαν κι αυτά κάθε ενδιαφέρον και δεν τον ακολούθησαν ούτε καν με το βλέμμα τους.

Με βασάνισε κάπως αν τη φωτογραφία θα την αναρτήσω έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, γιατί είναι αλήθεια ότι  είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και στην έγχρωμη εκδοχή της, κολοριστικά ενδιαφέρουσα-η πετσέτα στον ώμο του είναι κορεσμένο γαλάζιο, το σακίδιο του αντίστοιχα κορεσμένο ροζ , ο φανοστάτης πίσω του πράσινο βαθύ με κορεσμένο το ίδιο χρώμα του κάδου χαμηλά αλλά και του φαναριού πάνω, ενώ ένα ταξί στο βάθος δίνει ένα εξίσου κορεσμένο κίτρινο. Όμως θεώρησα ότι υπάρχει επικίνδυνη διασπορά που θα έπληττε την αφήγηση της οποίας κορυφαία στιγμή-και αληθινή πρωταγωνίστρια τελικά της εικόνας-είναι το κορίτσι δεξιά,που τελικά κλέβει όλες τις θετικές εντυπώσεις με την αυθεντικότητα της ωραία δύσπιστης αντίδρασης της. Αντίθετα στην έγχρωμη ο μαγκάκος με την σουργελοειδή πολυχρωμία του τα παίρνει όλα και εντελώς άδικα και ακυρώνει το είδος της αφήγησης που εδραιώνει και διατυπώνει με τη σοφία της οικονομίας της η ασπρόμαυρη.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s