Στοχασμός πάνω σε μια Σφουγγαρίστρα

27jul2016-26-urban-still-life-broom-women-wc-piraeus-nikosroccos-ds-cr-fv-fffffΤο εντελώς ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Φωτογραφίας Δρόμου είναι ότι σε μεγάλο βαθμό είναι δραστηριότητα που ασκείται με σκοπό τη κινητοποίηση της παρόρμησης μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών. Έχει τόσα πολλά κοινά στοιχεία με το Κυνήγι! Ουσιαστικά το πρώτο που εμφανίζεται με την αφορμή μιάς λήψης είναι ένα είδος ενθουσιασμού που τον γέννησε μια εντύπωση και αυτός ο ενθουσιασμός είναι η εκδήλωση και η έκφανση αυτής της παρορμητικότητας. Όμως αυτό είναι η αφορμή και η αρχή μιας διαδικασίας πυροδότησης που στο λίγο χρόνο που κρατά μια λήψη στο δρόμο αναλογικά είναι μικρότερης σημασίας από όσο νομίζουμε.

Έχω ένα μότο που διαπερνάει ολόκληρη τη κοσμοαντίληψη μου για τη Φωτογραφία Δρόμου: “Σύλληψη εν Θερμώ αλλά Εκτέλεση εν Ψυχρώ”! Που σημαίνει, ναι, να συλλαμβάνεις την εικόνα σου υπό το κράτος ενθουσιασμού-είναι εγγύηση αυθεντικότητας και ζωντάνιας και αυτό ευτυχώς το προσφέρει ο δρόμος γιατί είναι στη φύση του να είναι και αυθεντικός και παλμικά ολοζώντανος-αλλά από ένα σημείο και πέρα αναλαμβάνει δράση η συντακτική δύναμη της Τέχνης που τακτοποιεί και διευθετεί το ρευστό χάος του δρόμου σε μια αρμονική διατύπωση πυκνότητας και ουσίας.

Είναι ολοφάνερο ότι η φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης τραβήχτηκε ακριβώς με αυτούς τους όρους που προαναφέραμε. Υπάρχει το χιούμορ που εντοπίστηκε και διασώζεται στην ακεραιότητα του μέσα από την επιμελημένη μορφή. Ως εδώ καλά λοιπόν και στα της ουσίας της Φωτογραφίας και των απαιτήσεων της θεωρούμε ότι ο σκοπός της υπηρετήθηκε ικανοποιητικά και διεκπεραιώθηκε κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο που η συγκυρία και τα δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν επιτρέψει. Εμφιλοχωρούν όμως κάποιες δεύτερες σκέψεις που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο τελικά της εικόνας-είπαμε στα στενά φωτογραφικά τα πράγματα είναι διαυγή. Περιέργως μού προκύπτει όμως ένα ιδεολογικό ζητηματάκι και αυτό θα καταθέσω εδώ.

Διερωτώμαι λοιπόν, ένα χρόνο περίπου μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας: θα την τραβούσα αν αντί για το σύμβολο της Αφροδίτης, το σύμβολο του Γυναικείου Φύλου με άλλα λόγια υπήρχε στην είσοδο της τουαλέτας το αντίστοιχο αντρικό; Τέτοιο προβληματισμό δεν θα μπορούσα ποτέ να τον έχω τη στιγμή της, παρορμητικά κινούμενης, λήψης. Τώρα, βλέποντας αυτή την εικόνα μού ήρθε αυτή η τόσο όψιμη αλλά καθόλου αβάσιμη σκέψη. Λειτουργώντας παρορμητικά στο δρόμο,κατά μία έννοια μπορεί άνετα να σημαίνει-και πιστεύω ότι ότι συμβαίνει και σημαίνει-λειτουργείς και ενστικτωδώς. Και πολλές φορές συμβαίνει το ένστικτο να εκδηλώνει σε τέτοιες ανύποπτες στιγμές να συμβαδίζει με το υποσυνείδητο που προτιμά να εκδηλώνεται σε τέτοιες ανυποψίαστες στιγμές. Να το πω αλλιώς; είναι μήπως σεξιστική η εικόνα μου τελικά; Στη συνείδηση μου, τη τότε, που, σαν συνείδηση αγωνιούσε για τη φόρμα της εικόνας-αυτό το θυμάμαι πάρα πολύ καλά-ούτε υποψία τέτοιας σκέψης δεν μπήκε. Είχα την αίσθηση ότι διαπραγματεύομαι κάτι ορισμένως χιουμοριστικό αλλά σε καμιά περίπτωση και ούτε σαν η ελάχιστη υποψία δεν διαπέρασε το μυαλό μου μιά τέτοια σκέψη-θα μού ακύρωνε αυτόματα τη διαδικασία δημιουργίας της εικόνας. Ποτέ δεν διαπερνούν τη σκέψη μου σκοπιμότητες ιδεολογικού χαρακτήρα όταν στοχάζομαι πάνω στην εικόνα δημιουργώντας την.

Οκ, μοιάζω να ξεψειρίζω με πεισματάρικο σχολαστικισμό τα πράγματα που είναι πολύ πιο απλά, ειδικά όταν φωτογραφίζεις στο δρόμο. Προφανέστατα το χιούμορ που εκπέμπει η εικόνα είναι άκακο, δεν είναι σε καμιά περίπτωση δόλιο και επιτρέπω στον οποιονδήποτε αν τυχόν ενοχληθεί για το περιεχόμενο της να την αλλοιώσει με το φωτοσόπ, προσθέτοντας το αντρικό σύμβολο στο υπέρθυρο. Η ουσία για μένα είναι μία: ότι μ’αυτά και μ’εκείνα κατάφερα σε μισή ωρούλα να γράψω έναν ωραίο κείμενο-κράχτη για μια χαριτωμένη γραφίστικη φωτογραφία που είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει στην Ιστορία του Μέσου. Ξέρετε τί πρόβλημα είναι αυτό, ιδιαίτερα αν κάνεις σε καθημερινή βάση αναρτήσεις; Τη βγάλαμε και τη σημερινή υποχρέωση λοιπόν!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αστικές Νεκρές Φύσεις, Urban Still Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s