Διαβάζοντας και μη κάνοντας

reading-eolou-str-chrisospiliotissa-nikosroccos-bwΑυτοί που στοχάζονται-και γράφουν φυσικά!-πάνω στη Τέχνη, οι αληθινά επιφανέστεροι από αυτούς τουλάχιστον, περισσότερο στοχάζονται με αφορμή τη Τέχνη και όχι σπάνια, από κάποια στιγμή και μετά, μοιάζει να στοχάζονται  ακόμη και ερήμην της Τέχνης ή έστω της αρχικής αφορμής που τους πυροδότησε αυτό το πλούσιο, τον ανοικονόμητο όσο και χειμαρρώδη ειρμό σκέψης. Συνειδητοποιείς κάποια στιγμή ότι αρχίζουν να ξεμακραίνουν επικίνδυνα από αυτή την αφορμή και αποκτά μιά τέτοια αυτονομία μιά τέτοιου είδους σκέψη ώστε να μην μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρος ότι αναγνωρίζεις το αρχικό τους κίνητρο.

Είναι κακό αυτό; Καθόλου, το αντίθετο θάλεγα, εγώ το βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό γιατί κάνει συναρπαστική την ανάγνωση αλλά,  το αναγνωρίζουμε σαν καλό με μιά μόνο αυστηρή προϋπόθεση: ότι όσο πιο βαθιά, όσο πιο δημιουργικά, όσο πιο ευρηματικά μιλάς και γράφεις για Τέχνη, κάτι το οποίο επαναλαμβάνω το θέλουμε πολύ εμείς οι αναγνώστες τους,  τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από την ουσία της αλήθειας της. Ας μη γελιόμαστε. Αν θέλεις να μιλήσεις κατά το δυνατότερο αυθεντικό τρόπο για τη Τέχνη μόνο με ένα τρόπο μπορείς να το κάνεις αλάνθαστα: δημιουργώντας Τέχνη! Κάθε άλλο τρόπος είναι απρόσφορος για να προσεγγίσει αυτή τη μυστηριώδη και εκ πρώτης όψεως άχρηστη-με την έννοια όχι εξοφθάλμως και προφανώς και απτά χρήσιμη-δραστηριότητα. Κάθε λόγος για τη Τέχνη είναι εξ ορισμού ατελέσφορος για να την εννοήσει στην ακεραιότητα της. Όλο θα γυροφέρνει ο λογάς γύρω απ’το αντικείμενο της με λαγαρές αλλά τελικά άστοχες περιφράσεις και στο τέλος-εδώ σκάει ένα χαμόγελο ο καλλιτέχνης!-θα μένει πάντα έξω απ’το αυθεντικό αληθινό νόημα της, καθότι τα λόγια είναι η απόλυτη ακυριολεξία όταν αποπειρώνται να το παίξουν έργα. Καθότι τα λόγια δεν είναι πινελιές, δεν είναι κλικ και δεν είναι αρπίσματα, δεν είναι συνηχήσεις. milano-brera-boys-nikos-roccos-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%bf%cf%82-f

Ο λόγος περί τη Τέχνη-ο επαγγελματικός λόγος περί τη Τέχνη-έχει σχέση πάντα παρασιτική ως προς αυτή. Αν δεν υπήρχε η Τέχνη ο συντάκτης τέτοιων κειμένων μπορεί και να κατέληγε να γράφει κηδειόσημα. Παρόλα αυτά, εγώ που τώρα γράφω τέτοιες αθλιότητες γι’αυτούς τους γοητευτικούς αγύρτες, τους διαβάζω συστηματικά και μάλιστα ήδη από τα πρώτα εφηβικά μου χρόνια. Έχω σιχαθεί να τους μισώ και όμως, αν μια μέρα δεν διαβάσω ένα κείμενο τους πέφτω στα πατώματα από οξύ στερητικό σύνδρομο. Ακόμη και τις εμβληματικά δυσκολότερες ή αντίστοιχα ευτυχέστερες μέρες της ζωής μου, ποτέ δεν μού έλειψε το ξεφύλλισμα ενός τέτοιου βιβλίου-περιττό να πω ότι η πιο παραγωγική αναγνωστική περίοδος της ζωής μου ήταν η διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας.

Η ουσία και η προσφορά της συγγραφής για τη Τέχνη δεν είναι η ερμηνευτική και η αναλυτική λειτουργία της-από ένα σημείο και πέρα η Τέχνη προσλαμβάνεται με το πιο εκλεπτυσμένο εργαλείο που διαθέτει η ανθρώπινη ψυχή, τη Διαίσθηση, εργαλείο μπρος στο οποίο και η εμβριθέστερη ανάλυση φαντάζει σαν αδέξιο τραύλισμα νηπίου. Η συμβολή της συγγραφής για τη Τέχνη είναι μία, είναι απλή και είναι αυτή: την καθιστά με τη λαγνεία της διατύπωσης των λόγων της κέντρο μιάς επιπλέον αλλά σημαντικά στοχευμένης προσοχής. Νταβαντούρι επικοινωνιακό να γίνεται δηλαδή και να ανεβαίνει ο τζίρος και σ’αυτή τη  πολυτελή και τόσο εκλεκτή δραστηριότητα. Διαφορετικά η πελατεία της θα ήταν οι λίγοι και ωραία τρελοί διαισθητικοί της Τέχνης που σπάνια όμως έχουν λεφτά να διαθέσουν γι’αυτή, πτωχοπρόδρομοι όντας ακριβώς εξαιτίας καμιά φορά του πάθους τους αυτού. Όμως ένας ωραία διατυπωμένος λόγος είναι εξαιρετική συσκευασία ακόμη και για αληθινά ήσσονα και αδιάφορη Τέχνη(εδώ μάλλον δεν χρειαζόταν να βάλω κεφαλαίο στη Τέχνη).(συνεχίζεται)

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s