Οι προδιαγραφές της Ιστορίας

papandreou-iconology2009-politicians-dsΟι ανύπαρκτες προδιαγραφές της Ιστορίας ή αλλιώς πώς η Ιστορία είναι και η επίταση, η ένταση της Ειρωνείας. Αν Ιστορία είναι αυτό που γράφουν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής και αν η Ιστορία δεν βάζει καμιά προδιαγραφή για να γίνει και να είναι κάποιος πρωταγωνιστής-ένα είδος αξιολογικών προϋποθέσεων βρε αδελφέ!-τότε την Ιστορία θα την γράφουν ακόμη και αναλφάβητοι άμα λάχει!karamanlis-poster-politician-nikosroccosΤα γράφω όλα αυτά με την αφορμή της σημερινής ορκωμοσίας του Donald Trump σαν νέου πλανητάρχη. Προφανώς μού φαίνεται απίστευτο ότι αυτό το απερίγραπτα φαιδρό πρόσωπο-(όταν καμώνεται το σοβαρό κυριολεκτικά καταβαραθρώνεται η όποια ελάχιστη αξία μπορεί να έχει σαν άνθρωπος με θεμιτές αδυναμίες)- γίνεται ο αρχισυντάκτης της Ιστορίας των επόμενων-τουλάχιστον!-τεσσάρων χρόνων, σε πλανητικό επίπεδο παρακαλώ! Μπορεί η αντίπαλος του στις προεδρικές εκλογές Hillary Clinton να μού ήταν και μένα αντιπαθής-σίγουρα όχι περισσότερο από το βαψομαλιά!-αλλά η σύγκριση μεταξύ των δύο ήταν εύκολο να αναδείξει τον κλάσεις αξιολογότερο και επαρκέστερο ανάμεσα τους. Αλλά ο λαός, που όπως έλεγε ο σοφός καθηγητής μου στο Συνταγματικό Δίκαιο Αριστόβουλος Μάνεσης ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΟ στις αποφάσεις του-(δίκαιο κατά αμάχητο τεκμήριο μάλιστα!-απλά το άδικο το έχουν οι ηγέτες που δεν στάθηκαν στο ύψος του αιτήματος του λαού και δεν ανταποκρίθηκαν-όσες φορές αυτό συνέβη-στις απαιτήσεις του-προφανώς και υπήρχε κάποια δόση ειρωνείας στην αφοριστική αυτή διατύπωση του σοφού καθηγητή)-ο λαός λοιπόν των ΗΠΑ διάλεξε αλλιώς. Αυτό δεν αλλάζει. Είναι Ιστορία. Είναι η ειρωνεία της Ιστορίας και εδώ. Σίγουρα ένα τέτοιο φαιδρό άτομο δεν αξίζει στην Αμερική.

gap-papandreou-politician-billboard-dsΣτην Ελλάδα το ζήσαμε αυτό, δηλαδή την ειρωνεία της Ιστορίας που μπορεί ακαριαία να εξελιχθεί ακόμη και σε βαθύ δράμα ενός ολόκληρου λαού, με την εκλογή Παπανδρέου. Δεν αναφέρομαι τόσο στην εκλογή του τον Οκτώβρη του 2009-ο αντίπαλος του ήταν και αυτός γελοίος και προ πάντων απελπιστικά λίγος-παρόλη τη καλύτερη μορφωτική και πνευματική συγκρότηση-όσο στην εσωκομματική του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβρη του 2007.(το ξετύλιγμα της δράσης της ειρωνείας της πρόσφατης Ιστορίας από εκεί ξεκινά). Από τη μιά υπήρχε ο Βενιζέλος-αρέσει δεν αρέσει μακράν ο συναρπαστικότερος πολιτικός ολόκληρης της μεταπολιτευτικής περιόδου, υπεύθυνος πολιτικός άνδρας, χαρισματικός, απίστευτα συγκροτημένος, ευφυής, μαχητικός, γνώστης του αντικειμένου της πολιτικής και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, που εκτός των άλλων περνάει καλά ασκώντας την. Την απολαμβάνει κυριολεκτικά! Και από την άλλη ένας καραμπινάτος ηλίθιος, ένας πατεντάτος ηλίθιος, ένας σε βαθμό κλινικού ενδιαφέροντος ηλίθιος, ένας εξόφθαλμα αδαής και ανεπαρκής, ένας συστηματικός κοπανατζής από τα καθήκοντα της πολιτικής, ένας χαζοχαρούμενα ανεύθυνος, ένας νωθρός, νυσταλέος γόνος, ένα ουτιδανό από κάθε άποψη υποκείμενο-μορφωτικά, πνευματικά, ψυχικά. Ένας αληθινά και εξόφθαλμα γυμνός βασιλιάς που όμως τελικά κυριάρχησε με την ψήφο των τυφλωμένων θεατών της ολοφάνερης γύμνιας του. Αυτό το απερίγραπτα γελοίο άτομο κλήθηκε λοιπόν τον Οκτώβρη του 2009 να συγγράψει την Ιστορία του τόπου για όσο χρόνο θα κατάφερνε να κυβερνήσει.

tsipras-bigmacboy-nikos-roccos-politics

Ο Big Macάκας, που θάλεγε και ο φίλος του και σύντροφος του στην Μεγάλη Απάτη-τη δεύτερη μετά το “Λεφτά Υπάρχουν!” του 2009-Λάκης Λαζόπουλος.

Η Ιστορία αφού μάς εγκαθιστά τέτοια απροσάρμοστα στους σκληρούς νόμους της άτομα, βολεύεται στο να έρχεται μετά και να διαπιστώνει αυτά που καταγράφει σαν λάθη. Βέβαια αν γινόταν να έβαζε κάποιες αξιολογικές προδιαγραφές στους πρωταγωνιστές της δεν θα ασκούσε το βάναυσα, το ύπουλα, το οδυνηρά, το παραλυτικά καταλυτικό και αποδομητικό παιχνίδι της Ειρωνείας. Στη πραγματικότητα η Ιστορία είναι το άλλο πρόσωπο της Ειρωνείας. Ιστορία τ’όνομά σου είναι Ειρωνεία που θάλεγε και μιά ψυχή.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Donald Trump, Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Παπανδρέου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s