Η ευγένεια σκλαβώνει

24dec2016-people-with-camera-bike-cops-syntagma-sq-christmas-nikosroccos-ds-bwΥπάρχουν δύο θέματα που συστηματικά τα κυνηγώ-μιλάμε για χιλιάδες φωτογραφίες στο καθένα από αυτά! Το ένα είναι τα ποδήλατα και το άλλο άνθρωποι που φωτογραφίζονται-είναι αλήθεια κορεσμένο πια θέμα αυτό το τελευταίο τώρα με τις σέλφι, εν πάση περιπτώσει όμως εγώ το φωτογραφίζω ήδη από το πρώτο μου φιλμ εδώ και τριάντα πια χρόνια!). Είναι επίσης αλήθεια ότι έχω και αρκετές με συνδυασμό αυτών των δύο θεμάτων αλλά αυτές κυρίως με αφορμή ποδηλατικές εκδηλώσεις, οπότε το θέμα έχει το χαρακτήρα της προβλεψιμότητας. Κάθε λοιπόν απρόβλεπτη συγκυρία είναι ασυζητητί πολύ πιο καλοδεχούμενη.

Όμως στη προκειμένη περίπτωση της σημερινής φωτογραφίας αρχικά πιάστηκα απροετοίμαστος. Έτρεχα για επείγουσα δουλειά και έτσι είχα τη μηχανή στη τσάντα. Όταν συνειδητοποίησα την απροσδόκητη ομορφιά του θέματος και-ακαριαία είναι αλήθεια!-έβγαλα τη μηχανή, ήταν ήδη πια αργά. Όμως οι δύο φωτογραφιζόμενοι αστυνομικοί δεξιά αντιλήφθηκαν τι ήθελα-καλά αντανακλαστικά, έτσι; και φυσικά διαίσθηση υψηλού βαθμού-ζήτησαν από το σύντροφο τους να συνεχίσει να τους τραβά χωρίς να τού εξηγήσουν το λόγο-ένα βλέμμα του προς εμένα θα κατέστρεφε τη φωτογραφία, όπως εξάλλου και δικό τους-(άρα τα περί διαίσθησης τους ισχύουν όχι μόνο στο ακέραιο αλλά και πολλαπλασιασμένα, γιατί κατάλαβαν το είδος της φωτογραφίας που υπηρετώ).

Μόλις πέτυχα το καρέ που ήθελα  έφυγα  χωρίς να τους ευχαριστήσω. Είναι ένας απαράβατος κανόνας μου: δεν συζητάς μ’αυτούς που φωτογραφίζεις στο δρόμο. Πρέπει το μυστήριο να έχει κάτι από το χαρακτήρα της ιεράς κλοπής. Όμως μέσα μου τα ευγνώμονα αισθήματα αλλά και η αναγνώριση της διαισθητικής ευφυΐας και αντίληψης από τη μεριά τους υπάρχουν και πρέπει με κάποιο τρόπο να διοχετευτούν. Η ανάρτηση αυτή πιστεύω ότι είναι ένας καλός τρόπος.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s