Η σαχλαμάρα (του) Winogrand

24dec2016-accordionist-music-rigas-feraios-nikosroccos-bw-ds-frΑν τα λεγόμενα δεν αντιστοιχούν σ’αυτά που πράττουμε τότε, ακόμη και αν είναι καλά και νόστιμα διατυπωμένα, τότε καταντούν σαχλαμάρες, μπαρούφες όπως κάθε κενός αληθινού ουσιαστικού περιεχομένου λόγος.

Έβλεπα ένα βιντεάκι στο διαδίκτυο όπου ο γνωστός σε όλους μας πια “δάσκαλος φωτογραφίας”επικαλούνταν για πολλοστή φορά τη γνωστή φράση του Γουίνογκραντ για να θεμελιώσει εκεί πάνω τις όποιες απόψεις θέλει να προβάλλει ότι έχει για το μυστήριο της Τέχνης της Φωτογραφίας. Έλεγε λοιπόν ο μπαρουφολόγος Γουϊνογραντ ότι “τραβάει φωτογραφίες για να δει πώς φαίνεται ο Κόσμος φωτογραφημένος”. Ομολογουμένως πολύ ελκυστική διατύπωση που-αλίμονο όμως!-δεν έχει καμιά σχέση με τη πραγματικότητα που ήταν ο ίδιος ο Γουίνογκραντ και η απελπιστικά άτεχνη-ούτε καν ερασιτεχνική!-απόπειρα τέχνης του. Ήθελε λέει να δει πώς φαίνεται ο κόσμος φωτογραφημένος, όταν ο ίδιος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της δράσης του, ενώ τράβαγε συστηματικά και σε βαθμό αρρωστημένου παροξυσμού, παρόλα αυτά ούτε τα φιλμ του εμφάνιζε ούτε τα τύπωνε ούτε-άκουσον, άκουσον!- επέλεγε ο ίδιος τις φωτογραφίες. Πεθαίνοντας μάλιστα άφησε σαν παρανοϊκή κληρονομιά κάπου έξι χιλιάδες φιλμ ανεμφάνιστα! Κάποιος λοιπόν να τού πει του “δάσκαλου” να πάψει να επικαλείται αυτή τη-ποιητική αδεία;-μπαρούφα του μακαρίτη. Δεν θεμελιώνεται στο άδικα υπερεκτιμημένο και τελικά απελπιστικά ισχνό και ασόβαρο έργο του και φυσικά στην όλη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του-άκου εκεί δεν ενδιαφερόταν να βλέπει τις φωτογραφίες που τραβούσε! Τί διάολο φωτογράφος μπορεί να είναι αυτό το πράμα που δεν έχει επαφή με το αντικείμενο της δουλειάς του και μάλιστα στη κρισιμότερη στιγμή του όπου απαιτείται η συνέργεια της περίσκεψης πριν την επιλογή; Καραγκιόζης, τσαρλατάνος, απατεώνας, που με εξυπναδισμούς νόμιζε ότι μπορεί να στηρίξει στο διαχρονικά διηνεκές μιά κλούβια δράση, χωρίς ειρμό και χωρίς εικονοποιητική θεμελίωση.

 

Υ.Γ.1  Όχι, η φωτογραφία της ανάρτησης δεν είναι του Γουίνογκραντ-ούτε άλλωστε θα μπορούσε να είναι, ο καημένος τραβούσε χωρίς συνείδηση, δεν τού την επέτρεπε το μοτεράκι του motor drive!

Υ.Γ.2 Για τα υπόλοιπα περί Γουίνογκραντ παραπέμπω εδώ

Advertisements

1 Comment

Filed under Garry Winograd, Γκάρυ Γουίνογκραντ, Φωτογραφίες δρόμου, street photography

One response to “Η σαχλαμάρα (του) Winogrand

  1. Pingback: Όταν ο μαθητής είναι πελάτης (Η Αρπαχτή που λέγεται Winogrand) | camerart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s