Τα πράσινα σοσόνια

green-socks-eolou-str-woman-nikosroccos-shΗ εξεζητημένη μόδα είναι μια από τις καλύτερες αφορμές να τραβήξεις έγχρωμο. Βέβαια αν και μπορείς να τη δεις συχνά, ειδικά στους δρόμους των μαγαζιών ένδυσης, δυστυχώς δεν είναι πάντα πρόσφορη η φωτογράφιση της γιατί συγχέεται με το γύρω περιβάλλον, έμψυχο και άψυχο, και αυτό έχει σαν συνέπεια να μετριάζεται μέσα στην εικόνα η παρουσία της. Για να αναδειχθεί χρειάζεται ένα κάπως πιο ουδέτερο φόντο και η σημερινή φωτογραφία είναι από τις αληθινά ιδεωδέστερες περιπτώσεις που μού έχουν τύχει ποτέ. Και μάλιστα με ένα μόνο καρέ-δεν πρόλαβα να έχω άλλο στη πολυσύχναστη οδό Αιόλου.

Τέτοιου είδους φωτογραφία θέτει ευθύς το βασανιστικό ερώτημα σε έναν ψείρα με τα στοχαστικά της τέχνης του όπως εμένα: τί είδους φωτογραφία είναι τελικά αυτή; Καταγραφή; Δηλαδή ντοκουμέντο; Κάτι για το οποίο εγώ δηλώνω παγερά αδιάφορος έως ελαφρά εχθρικός; Ποιο είναι ακριβώς το μερίδιο της Τέχνης εδώ;

Το ότι δεν είναι ντοκουμέντο νομίζω προκύπτει ήδη από τα λεγόμενα μου πριν: δεν θα προχωρούσα στη λήψη αν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις της σαφήνειας και της σωστής ανάδειξης του χρωματικού συμβεβηκότος. Το ότι είναι τέχνη δεν προκύπτει μόνο από το ότι αυτό το χρωματικό συμβεβηκός αναδεικνύεται στην πλήρη του ένταση και ακεραιότητα αλλά και ότι εντάσσεται σε μια φόρμα που όχι μόνο το αναδεικνύει σωστά αλλά και το υπηρετεί με την αρμονική της διαλεκτική των διαφόρων στοιχείων που την απαρτίζουν. Η εικόνα λειτουργεί καλά και στο ασπρόμαυρο αλλά, όχι μόνο στη συνείδηση μου αλλά και στην ίδια τη πραγματικότητα της, λειτουργεί καλύτερα σαν έγχρωμη: η οικονομία της φόρμας αφήνει στο χρώμα τον αποφασιστικό πρώτο ρόλο.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s