Η Mona Lisa ποτέ δεν πεθαίνει

Mona-Lisa-Lemon-Pomegranate-Still-Life-Nikos-Roccos-Νίκος-Ρόκκος

Ο καλύτερος και πειστικότερος τρόπος να τιμήσεις ένα αριστούργημα, που μάλιστα συμβαίνει να σε έχει κουράσει ερήμην οποιασδήποτε τέτοιας πρόθεσης του ίδιου του έργου ή του σπουδαίου δημιουργού του, είναι να το βεβηλώσεις! Να το βεβηλώσεις δημιουργικά ή για την ακρίβεια αναδημιουργικά-παρωδία το λένε κάποιοι αυτό το παιχνίδι. Αν θέλεις να ξεπεράσεις τη Τέχνη του παρελθόντος που σε πνίγει με τη πιεστική ομορφιά της κατακρεούργησε τη με την αλύπητη βαναυσότητα των ιδεών σου. Μη στέκεσαι απαθής και παθητικός με άγονη έκσταση μπρος στα θαύματα του παρελθόντος. Ανακάλυψε και άλλες πλευρές της αλήθειας τους μέσα από το σκώμμα και τη δημιουργική άρνηση. Ο πληθωρικός Marcel Duchamp μάς έδειξε πρώτος αυτός αυτό δρόμο.

 

Αν μισώ τον Λεονάρντο; Προφανώς! Μισώ να τον αγαπώ. Με καμιά δεκαριά έργα όλα κι όλα έργα-και μερικές βέβαια χιλιάδες σχεδίων ασύγκριτης ομορφιάς που από μόνα τους αυτά τον κατατάσσουν ήδη στην απόλυτη και μόνη κορυφή-έχει καθηλώσει τη φιλότεχνη ανθρωπότητα που τον έχει αναδείξει στο απόλυτο τοτέμ της πνευματικότητας, της αισθαντικότητας και της αειθαλούς μοντερνικότητας. Όποια στροφή και να πάρω στη εικονογραφική μου ζωή, τον συναντώ μπροστά μου. Πώς είναι δυνατόν να μη μισείς αυτό που αγαπώντας το δεν μπορείς να το ξεπεράσεις;Μόνο η στεντόρεια βεβήλωση θα μας λυτρώσει από τον εφιάλτη τέτοιας επιθετικής καταλυτικής ομορφιάς.

 

Υ.Γ. Η φωτογραφία αυτή, όπως και άλλες από αυτή τη σειρά, δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα οργής για τα σπασμένα μου γυαλιά. Κι έτσι τα σπασμένα της οργής μου τα πλήρωσε η καημένη η Μόνα Λίζα.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Still Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s