Ο γερο-Χρόνος

O-Gero-xrónos-Nikos Roccos-Νίκος Ρόκκος

Οι φωτογραφίες μου που αναρτώ σήμερα, εντελώς συμπτωματικά, τραβήχτηκαν στον ίδιο δρόμο, την οδό Αθηνάς και με απόσταση λίγων ημερών η μιά από την άλλη, μέσα στο Δεκέμβρη, προς το τέλος του ήδη. Η πρώτη από τη στιγμή της λήψης της ήδη μού θύμιζε έντονα το μύθο του Αισώπου με το γέρο ξυλοκόπο και το συναπάντημα του με το Θάνατο, που ευτυχώς για τον πρώτο δεν είχε περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες.

Αντιγράφω επί λέξει, στο πρωτότυπο, το κείμενο του Αισώπου από τη Wiki-θήκη:”Γέρων ποτὲ ξύλα κόψας καὶ ταῦτα φέρων πολλὴν ὁδὸν ἐβάδιζε. Διὰ δὲ τὸν κόπον τῆς ὁδοῦ ἀποθέμενος τὸ φορτίον τὸν Θάνατον ἐπεκαλεῖτο. Τοῦ δὲ Θανάτου φανέντος καὶ πυθομένου δι’ ἣν αἰτίαν αὐτὸν παρακαλεῖται, ὁ γέρων ἔφη· Ἴνα τὸ φορτίον ἄρῃς.”

Ὁ μῦθος δηλοῖ ὅτι πᾶς ἄνθρωπος φιλόζωος, ἐν τῷ βίῳ κἂν δυστυχῇ.

Ο παππούλης της φωτογραφίας μας είναι επίσης απίστευτα θαλερός και φιλόζωος και είναι σίγουρο ότι θα δει πάρα πολλές πρωτοχρονιές ακόμη.Oldman-Athinas-str-Nikos-Roccos-Νίκος-Ρόκκος

Ο ηλικιωμένος της δεύτερης φωτογραφίας μοιάζει πιο ταλαιπωρημένος και τα φορτία στεναχώριας ίσως να τον έχουν καταβάλει ακόμη περισσότερο κι απ’τα πολλά του χρόνια. Δεν ξέρω αν τα δυό γερόντια της φωτογραφίας κάνουν αυτή τη διαδρομή συχνά και αν έτυχε ποτέ να διασταυρώσουν τα βλέμματα τους. Κάτι από την άλκιμη αισιοδοξία του πρώτου μπορεί να κέρδιζε ο δεύτερος.

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s