Ατύπικο

Pireus-Freatida-beach-male-hairy-bather-WB-DS-SH-Nikos-Roccos-Νίκος-Ρόκκος

Διαλέγω τη σημερινή μέρα-κατά τα φαινόμενα την πρώτη χειμωνιάτικη μέρα του Δεκέμβρη-για να κάνω μια καλοκαιρινή ας πούμε ανάρτηση. Βιάζομαι να τη κάνω πρωί πρωί γιατί σήμερα αποφάσισα όλη μέρα να την αφιερώσω στο δρόμο φωτογραφίζοντας. Ο καιρός αυτός είναι ιδανικός για φωτογράφιση και για να πω την αλήθεια αδημονούσα πότε επιτέλους θα έρθει-είχα βαρεθεί τη ραστώνη της μέσα σε εισαγωγικά “καλο”καιρίας. Πεθύμησα λίγο μουντό ουρανό, λίγο συνοφρυωμένες εκφράσεις, λίγη-ελεγχόμενη πάντως-βαρυθυμιά. Έγκωσα πια με τη μεσογειακή πρόσχαρη τρυφηλότητα. Ο σφιγμένος απ’το κρύο και το ζόρι της χειμωνιάτικης καθημερινότητας κώλος είναι πιο φωτογενής!

Η φωτογραφία της ανάρτησης μοιάζει να είναι ατύπικη όχι μόνο για την εποχή που διανύουμε-είμαστε μιά βδομάδα πριν απ’τα Χριστούγεννα!-αλλά και της ίδιας της αισθητικής μου και της συνήθους εικονογραφίας μου. Βασικά είναι μιά φωτογραφία-σπουδή από τις τρέχουσες τη περίοδο της λήψης επιρροές πάνω μου. Φυντάνι ακόμη στη Φωτογραφία, απομυζούσα εικόνες των τότε αστέρων της ελληνικής φωτογραφίας-μούρχονται πρόχειρα στο μυαλό ο εμβληματικός Δεπόλλας με τις Παραλίες του και, αν θυμάμαι καλά, ο Περικλής Αλκίδης, που νομίζω ότι είχε μια ανάλογη αισθητική αν και λιγότερο στιβαρή και σοφιστικέ απ’το του πάντα ραφινάτου, πιο ψαγμένου και πιο αισθαντικού Δεπόλλα. Στο κλίμα λοιπόν του Αλκίδη κινούνταν αυτή η εικόνα. Αυτός είναι και ένας λόγος που πολύ γρήγορα την απέρριψα από το πάνθεον των εικόνων μου. Ο άλλος λόγος είναι ο φρικτός φακός με τον οποίο τότε φωτογράφιζα και που ειδικά σ’αυτή τη φωτογραφία δείχνει όλο τον απαίσιο εαυτό του.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια απόρριψης, βλέπω με σχετική συγκατάβαση αυτή την απαξιωμένη εικονογραφία, που τη σώζει μία μόνο αρετή: το ενδιάθετο χιούμορ της.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ελληνικό Καλοκαίρι, Φωτογραφίες δρόμου, street photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s