Κάποτε στο Μοναστηράκι

Adrianou-str-Urban-Still-Life-Bouzouki-Thisseio-Nikos-Roccos-Νίκος-Ρόκκος

Αυτό είναι αλήθεια: κάποτε πήγαινα στο Μοναστηράκι πιο πολύ. Παρά πολύ. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αβάσιμο να πω ότι από το Μοναστηράκι μόνο θα μπορούσα να έχω κτίσει μια ολόκληρη φωτογραφική καριέρα. Και ούτε καν από όλο το Μοναστηράκι. Από ένα δρόμο του μόνο: την οδό Αδριανού! Μιλάμε για μερικές χιλιάδες εικόνες από εκεί. Διαισθητικά μπορώ να υπολογίσω ότι στις περίπου τρεις χιλιάδες φωτό που έχω αναρτήσει εδώ, σ’αυτό το μπλογκ, τρεις ή τέσσερις εκατοντάδες-τουλάχιστον!-προέρχονται από αυτό το μικρό, μάλλον στενό δρόμο. Και σ’αυτές περιλαμβάνεται ο ανθός μεγάλου μέρους ολόκληρης της δουλειάς μου-της παλιότερης όμως-σχηματικά ας το πούμε της αναλογικής.

Τώρα περνάω πολύ αραιότερα απ΄το Μοναστηράκι, παρόλο ότι συνεχίζω να το αγαπώ και να το υπολήπτομαι για τη σκανδαλιστική του φωτογένεια. Θα τολμούσα να πω ότι με κάποιο τρόπο το αποφεύγω. Από ένα σημείο και μετά η φωτογράφιση εκεί γίνεται-έτσι νομίζω, έτσι το εισπράττω πια-μανιέρα. Μοιάζει να είναι το Μοναστηράκι μια αστική εκδοχή του παραδείσου. Παραείναι τερπνό για να είναι αληθινή η ζωή που εξελίσσεται στα στενά του. Η γραφικότητα του εξάλλου είναι ήδη εξ ορισμού μια μανιέρα όπως κάθε γραφικότητα που έχει σκηνοθετηθεί, δηλαδή προϋποτεθεί από πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τώρα προτιμώ περισσότερο πολυάσχολους αστικούς δρόμους όπου η χαλαρή ζωή είναι εξοβελισμένη δια παντός. Εκεί όπου το εμπόριο ανθεί σαν ζώσα ενεργή πραγματικότητα που εξυπηρετεί ανάγκες καθημερινές-Αθηνάς, Αιόλου, τα γύρω στενά της, Ερμού,Πατησίων ίσως. Μακάρι να είχα και δεύτερη φωτογραφική μηχανή. Τότε θα μπορούσα να ρισκάρω και κάπως πιο ριψοκίνδυνα μέρη, που γενικώς τα αποφεύγω, παρεκτός αν οι συνθήκες μοιάζουν περιστασιακά ασφαλείς-Ομόνοια, 3ης Σεπτεμβρίου, Λιοσίων, Αχαρνών, Σοφοκλέους, Ευριπίδου-δύσκολοι δρόμοι που μόνο σε μέρες με ριψοκίνδυνα κέφια τους διαβαίνω και σίγουρα πολύ σπάνια πια.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αστικές Νεκρές Φύσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s