Αμήχανο αίσθημα

Graffiti-Em.Benaki-Nikos Roccos-Νίκος ΡόκκοςΓια τη διεθνή πολιτική, όσο καλή ενημέρωση και να έχεις και όση καλή ανάλυση μπορεί να κάνεις, αν δεν είσαι μέσα στο παιχνίδι της σαν διαχειριστής της, τελικά λίγα μπορείς αληθινά να καταλάβεις. Πάντα θα σού διαφεύγουν λεπτομέρειες που εκ των υστέρων θα αποδεικνύονται όχι μόνο σημαντικές αλλά όχι σπάνια ακόμη και κρίσιμες. Εξάλλου δεν είναι σπάνιες οι φορές που ακόμη και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές-παίκτες αυτού του αληθινά πολύ ζόρικου παιχνιδιού που είναι η διεθνής πολιτική- πιάνονται και οι ίδιοι αδιάβαστοι.

Τί μπορεί λοιπόν να πει ένας αμήχανος και άναυδος πολίτης μπροστά σε τέτοιας συντονισμένης αποτελεσματικότητας βία όπως αυτή στη Γαλλία; Θα έρπει στα όρια της παραλυτικά αμήχανης και ανέξοδης συμπόνοιας αφενός αλλά και του φόβου που θα τον διακατέχει για τυχόν κλιμάκωση αυτής της μορφής βίας και προς τη κατεύθυνση του. Και κάπου εκεί στη συμβολή αυτών των δύο ασύμβατων συναισθημάτων μπορεί να προκύψει η δημιουργία ενός τερατικού αισθήματος που θα οδηγήσει σε ένα τυφλό, μαζικό κυνήγι μαγισσών.

Τί κάνεις σε μιά τέτοια πιθανή εξέλιξη; Πρώτα-πρώτα χρειάζεται αποστασιοποίηση από τις συναισθηματικές παραμέτρους του βίαιου γεγονότος-όσο αυτό είναι δυνατό, γιατί αλίμονο τα βίντεο που κυκλοφορούν-ένα είδα και μού πάγωσε το αίμα!-ενεργούν καταλυτικά στη μαζική ψυχολογία. Το δεύτερο είναι-πάντα ήταν ζητούμενο αυτό άλλωστε-γενικότερη πολιτική συναίνεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα επιμέρους κράτη, στην εσωτερική τους πολιτική σκηνή-άρα και στο δικό μας που κατά κάποιο τρόπο εμπλέκεται με οξείες παραμέτρους του γεωπολιτικού προβλήματος.

Προς το παρόν στέκω ψύχραιμος, μακριά από κραυγές και υστερίες. Τιμώ όμως πρώτα ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΑ τους νεκρούς-είναι ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΝΕΚΡΟΙ! Γιατί πάντα πρέπει πρώτα και πάνω απόλα να είμαστε με το μέρος τους σαν να ήταν ζωντανοί ακόμη και να απειλούνταν.

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Αμήχανο αίσθημα

  1. Pingback: Facebook: μη το πάρεις ΠΟΤΕ΄ στα σοβαρά | camerart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s