Υπάρχει θεματάκι

Aiolou-Chrysospiliotisis-Still-Life-Νίκος Ρόκκος- Αντίγραφο

Υπάρχει ένα θεματάκι που δημοσιογραφικά το ανέδειξε το σάιτ της Έλλης Στάη, το http://www.thetoc.gr/ και αφορά μια κάπως βανδαλιστικού χαρακτήρα παρέμβαση-ποιών άραγε;-στους παραδοσιακούς μπρούτζινους φανοστάτες της Χρυσοσπηλιώτισσας στην οδό Αιόλου. Αφαιρέθηκε δηλαδή το καπάκι της βάσης-λαξευτό κατά πάσα πιθανότητα-που κοσμούσε τη βάση των δύο φανοστατών της εισόδου. Αυτός που το εντόπισε-ένας μπλόγκερ, να με συγχωρέσει που δεν θυμάμαι το όνομα του κατηγόρησε την Εκκλησία συλλήβδην. Προφανώς και δεν μπορώ να έχω γνώμη για το ποιος προκάλεσε-κατά πάσα πιθανότητα ανεπανόρθωτη πια-αν και δεν ασπάζομαι τόσο εύκολα τη γνώμη του μπλόγκερ: ο μέσος και ανώτερος κλήρος έχει καλό μορφωτικό επίπεδο και πάνε πολλά χρόνια που μπορεί να αντιδρούσε βανδαλιστικά σε ένα παγανιστικό κατάλοιπο σε μια ήσσονος σημασίας διακοσμητική λεπτομέρεια-δεν το έκανε επί 150 τόσα χρόνια θα το έκανε στον 21ο αιώνα; Πιο πιθανό είναι τη ζημιά να την έκανε ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο ανακαίνισης του ναού που μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε-έχω αρκετές φωτογραφίες τραβήξει όλο αυτό το διάστημα αφού όπως καλά γνωρίζουν οι τακτικοί επισκέπτες του μπλογκ έχω αδυναμία-εγώ ο συνειδητά άθρησκος!-στις εκκλησίες σαν κτήρια.Chrysospiliotissa-Urban-Still-Life

Αν είναι να ρίξει κάποιος μία και σαφώς οριοθετημένη ευθύνη πρέπει ίσως να είναι στους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού του τμήματος-Εφορείας μάλλον πρέπει να είναι ο σωστός όρος- προστασίας Νεώτερων Μνημείων στου οποίου την αρμοδιότητα σίγουρα εμπίπτει η παραδοσιακή εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας.

Υ.Γ. Παραθέτω τη δεύτερη φωτογραφία-χτεσινή πια, η προηγούμενη έγχρωμη είναι ίσως κάποιων εβδομάδων-για να δείτε όχι μόνο τον άστοργο αλλά και τον ανιστόρητο όσο και αφασικό τρόπο που εγγράφεται η ταυτότητα του προκείμενου ναού πάνω στη βάση του φανοστάτη-αντί εγχάρακτα με χαρτί από τον πρίντερ της ενορίας φαντάζομαι.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Trivia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s