Στον Άγιο Δημήτρη

Ag.-Dimitrios-Psiri-Church-Nikos-Roccos

Είναι μόλις καμιά δεκαπενταριά μέρες που άρχισα να περνάω σε ξεχωριστό φάκελο στο αρχείο μου όλες τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει μέσα ή -κυρίως!-έξω, στο περίβολο και όχι μόνο, των εκκλησιών. Το κύριο και βασικό κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εικόνων είναι ότι χρησιμοποιείται ο χώρος της εκκλησίας σαν φόντο, παρόλο ότι η ίδια η δράση δεν συνδέεται κατ’ανάγκη με το ναό σαν θρησκευτικό ίδρυμα. Το ξανάγραψα και πριν λίγες μέρες, με την αφορμή της ανάρτησης για τον Άγιο Παντελεήμονα(εδώ), ότι οι εκκλησίες είναι ό,τι ιδανικότερο σε φόντο μπορεί να προσφέρει το πολύ δύσκολο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των αληθινά καλών μου φωτογραφιών έχει τραβηχτεί ακριβώς σε μια τέτοια, σχεδόν ιδανική, σκηνογραφική επικράτεια και μ’αυτή την έννοια ένας οφειλόμενος φόρος τιμής δεν πρέπει να παραλειφθεί.Ag.-Dimitrios-Ampelokipi-Kid-Shooting-Pigeons-Nikos-Roccos-DS

Βέβαια, όπως είπα, η θεματική δεν είναι θρησκευτική-πολύ σπάνια μόνο-και καμιά φορά μπορεί να συμβεί να είναι με το κάποιο χαριτωμένο τρόπο της ακόμη και βέβηλη, όπως  με τη δεύτερη φωτογραφία της ανάρτησης, με το πιτσιρίκι να σημαδεύει με το αγιοβασιλίτικο μπιστολάκι του τα περιστέρα, έξω από την εκκλησιά του Αγίου Δημήτρη στους Αμπελόκηπους!

Βάσιμα μπορώ να ισχυριστώ ότι πρέπει να έχω φωτογραφίσει ΟΛΕΣ τις εκκλησιές, τα παρεκκλήσια και κάθε μορφής ναΐσκο της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας! Όμως πολύ σπάνια έβαζα στο τίτλο της φωτογραφίας το όνομα της εκκλησιάς, που πολλές φορές όχι μόνο αγνοούσα αλλά και αδιαφορούσα να μάθω, αφού το θέμα μου ήταν άσχετο με το χώρο. Έτσι στο αρχείο μου πολύ σπάνια καταγράφονταν η εκκλησία. Αυτό τώρα προσπαθώ να κάνω, όχι με τρόπο συστηματικό, απλά κάθε φορά που πέφτω σε μια τέτοιου είδους εικόνα, προσθέτω στο τίτλο και το όνομα του ναού.

Ο μόνος άγιος Δημήτρης που έχω φωτογραφίσει συνειδητά σαν τέτοιο, σαν εκκλησία και μάλιστα αναφοράς, είναι το εκκλησάκι του Πικιώνη στο λόφο της Πνύκας. Κάποια στιγμή με κάποια άλλη αφορμή ή τη μέρα του Άγιου Δημήτρη πάλι, θα κάνω σχετική ανάρτηση. Την αξίζει ο Δάσκαλος και με το παραπάνω.

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στου Ψυρή, πιθανολογώ την ημέρα του πανηγυριού του. Είναι έργο του μεγάλου και εμβληματικού για την νεώτερη Ελλάδα αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυσταντζόγλου.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s