Ο ύπνος του καλοκαιριού(νύχτα-μέρα)

15th-August-Pireus-Port-Gypsies-Sleep-WB-DS-sf-sh

Αν η Παναγιά πέθαινε το χειμώνα, το πανηγύρι της δεν θάχε την αίγλη που έχει το καλοκαίρι. Ο δεκαπενταύγουστος πρώτιστα είναι η γιορτή του καλοκαιριού σαν τέτοιου και εντελώς δευτερευόντως μια θρησκευτική γιορτή. Γιορτάζεται η εποχή με την αφορμή της Παναγίας. Και μέρος αυτής της γιορτής σαν τέτοιας, σαν καλοκαιρινής δηλαδή είναι και αυτός ο τεράστιος θρησκευτικός κοιτώνας στον οποίο μετατρέπονται τα προαύλια των εκκλησιών που πανηγυρίζουν, ειδικά στη Τήνο. Ένα προείκασμα αυτής της γιορτής καταγράφει η φωτογραφία, με μια ομάδα τσιγγάνων να έχουν κατασκηνώσει σε κάποια προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, περιμένοντας το τελευταίο πλοίο που θα τους πάει στη Τήνο.

Είναι μια φωτογραφία που όχι μόνο την αγαπώ αλλά και την υπολήπτομαι παρόλα τα για ευνόητους λόγους τεχνικά της προβλήματα.Μια πρώτη ανάγνωση της και χωρίς τη γνώση των πραγματολογικών της στοιχείων, μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα ερμηνευτικά συμπεράσματα σε σχέση με τη κατάσταση των ανθρώπων στο πρώτο πλάνο. Είναι μια πρόσχαρη, μια χαρούμενη φωτογραφία, μια αυθεντικά καλοκαιρινή, απλά πετυχαίνει τους ανθρώπους της στη μακάρια ώρα του ύπνου τους. Zappeion-Fountain-Siesta-Summer-WB-DS-sfsh

Και η δεύτερη φωτογραφία σκηνή καλοκαιρινής μακαριότητας είναι. Απεικονίζει τον τρόπο που εισπράττει το φαινόμενο ελληνικός ήλιος ο διψασμένος για φως και ζέστη βόρειος τουρίστας. Παραδίδεται αμαχητί στη θαλπωρή του ήλιου και τη ρουφάει μέσα από κάθε πόρο όχι μόνο του σώματος του αλλά και της ίδιας της ψυχής του.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s