Ψευδαισθητισμός και Παιχνίδι

Zappeion-DS

Ο ψευδαισθητισμός στη Φωτογραφία-ειδικά στη Φωτογραφία Δρόμου-αν όχι τίποτε άλλο, αποδεικνύει πόσο τρελό κέφι το κάνεις να φωτογραφίζεις. Είναι αντανακλαστική άρα ενστικτώδης κίνηση σε μια έμπνευση της στιγμής. Αλλά τέτοιες στιγμιαίες, ακαριαία στιγμιαίες εμπνεύσεις τις έχεις μόνο όταν βρίσκεσαι σε χαρούμενη εγρήγορση. Και χαρούμενη εγρήγορση την έχει μόνο ένας φωτογράφος που γουστάρει να φωτογραφίζει. Που κάθε κύτταρό του σκέφτεται και δρα φωτογραφικά. Που ποτέ του δεν αντιλαμβάνεται σαν αγγαρεία τη φωτογράφιση-ακόμη και την πιο πληκτική ανάθεση.

Η φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης ανήκει κι αυτή στα πρωτόλεια μου, τραβηγμένη στο πρώτο τετράμηνο της ενασχόλησης μου με τη φωτογραφία-μιλάμε για το απελπιστικά μακρινό πια 1987. Είναι σκανάρισμα μιας πολύ όμορφης, πολύ ντελικάτης εκτύπωσης 13Χ18-όχι δικής μου φυσικά, παρόλο ότι στου Σταυράκου είχα μάθει τη τεχνική της εκτύπωσης.(μόλις τώρα θυμήθηκα το όνομα του πολύ αξιόλογου εκείνου φωτογράφου που την τύπωσε-Στέλιος Τσαγκρής λεγόταν και είχε το φωτογραφείο του στην οδό Ιπποκράτους. Τι να γίνεται εκείνη η ψυχή άραγε;  Δεν ήταν από τους επαγγελματίες που τους προσπερνάς αδιάφορος. Αν θυμάμαι καλά ανήκε σε φωτογραφική φαμίλια και ο πατέρας του ήταν επώνυμος φωτογράφος. Ο ίδιος δε, είχε και σημαντικό έργο και φιλόδοξος ήταν. Πάντως το φωτογραφείο στην Ιπποκράτους δεν το κράτησε για πολύ και ήταν πολύ νέος για να έχει αφήσει μια δουλειά που ακόμη τότε ήταν αρκετά προσοδοφόρα αλλά και που προφανώς τού άρεσε πολύ.).

Υ.Γ. Είναι παράξενο αυτό που συνέβη μ’εμένα: έφτασα να μην έχω σχέσεις εδώ και δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ούτε με έναν φωτογράφο! Ούτε πια στο δρόμο δεν τους συναντώ. Τόσο ακοινώνητο άνθρωπο χρόνια έχει να δει όχι μόνο ο φωτογραφικός χώρος αλλά και κάθε επαγγελματικός χώρος γενικά, του κλάδου των ερημιτών μη εξαιρουμένου!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s