Να-ένα-τοπίο!

Landscape-Marousi-WB-DS

Παρόλο ότι στις θεματικές κατηγορίες τούτου του μπλογκ το Τοπίο-με όποια επί μέρους ειδική ονομασία καταχωρείται-μοιάζει να είναι-και είναι!-μεγάλη κατηγορία, αυθεντικά τοπία με την έννοια της υπαίθρου, υπάρχουν ελαχιστότατα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός μόνο χεριού και ίσως ούτε καν πέντε! Τα περισσότερα είναι αστικά τοπία, ανάμικτα μερικά με κάποια θαλασσινά.  Ακόμη και η φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης, αυθεντικό τοπίο ασυζητητί, στη πραγματικότητα λίγο απέχει από το να μπορούσε να είναι ένα αστικό τοπίο. Σπάνια λοιπόν τα καθαρά, τα υπαιθριστικά τοπία στο έργο μου, γι’αυτό και ο σκόπιμα ναϊβίστικος ενθουσιασμός του τίτλου!

Τραβηγμένη στο Μαρούσι, κάπου στο Παράδεισο, στην ευρύτερη περιοχή του, καμιά 20αριά χρόνια πριν, ανήκει σε μια σειρά φωτογραφιών έκπληξη, που δείχνει πως,ακόμη και στα τέλη του 20ου αιώνα, το Μαρούσι κρατούσε τον χαρακτήρα της αγροτικής περιοχής που κάποτε το χαρακτήριζε κυρίαρχα.(έχω από αυτή τη σειρά μια φωτογραφία που δυστυχώς δεν την έχω εντοπίσει στο αρχείο μου, όπου, στο πρώτο πλάνο υπάρχει ένα κοπάδι πρόβατα και στο βάθος αναδύεται, μέσα από έναν ελαιώνα, ο γυάλινος ντιζαϊνάτος Πύργος Ατρίνα!)

Πάντως όλα τα τυπικά ευρήματα ενός τοπίου είναι εδώ και είναι σίγουρο ότι η φωτογραφία, με τον σαφή μπρεσονικό της χαρακτήρα, θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφική εκδοχή ενός ιμπρεσιονιστικού τοπίου με όλα τα τυπικά μοτίβα ενός τέτοιου τοπίου παρόντα. Η μέριμνα για τη φόρμα είναι κάτι που οι ιμπρεσιονιστές στις καλύτερες στιγμές τους φρόντιζαν να τη διατρανώνουν με τον πιο σαφή και τον πιο πανηγυρικό τρόπο και, πέρα από τις αυτονόητες χρωματικές και φωτιστικές αρετές τέτοιων έργων τους, οι μορφικές δεν ήταν με τη σειρά τους λιγότερο σημαντικές ή λιγότερο αμελητέες. Διαισθάνομαι λοιπόν με κάποια βασιμότητα ότι ο Pissaro, o Sisley και ο πάντα σχολαστικός αλλά και πάντα τόσο ευρηματικός με τη φόρμα του Monet, θα εκτιμούσαν τα μοτίβα αυτής της ταπεινής φωτογραφικής εικόνας.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Τοπίο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s