Πρωτόλειο

Zappeion-Girl-Couple-WB-DS

Αν και η σύνθεση της εικόνας είναι καλή και η επιλογή εστίασης στο κορίτσι του πρώτου πλάνου σωστή θεματικά, δεν παύει να είναι ένα πρωτόλειο που στα μάτια μου πια δείχνει εύκολα τον αδύναμο αυτό χαρακτήρα του-σε ωριμότερα χρόνια δεν θα άφηνα να υπάρχει η φιγούρα της μακρομαλλούσας ξανθιάς κυρίας πίσω από το έκπληκτο και μαγνητισμένο πάνω μου κοριτσάκι. Το οποίο σημαίνει ότι θα είχα την υπομονή να περάσει έτσι ώστε να μη βρίσκεται στον ίδιο άξονα σημασίας με το παιδί. Κάπως τέλος πάντως θα διευθετούσα τη κατανομή των στοιχείων έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις άτεχνες, παρελκυστικές, που εκτρέπουν, αποσπούν τη προσοχή και προκαλούν κάποια σύγχυση-αν και όχι πολλή, όμως δεν παύουν να είναι ενοχλητικές.

Αγόρασα τη πρώτη μου μηχανή στα τέλη του Γενάρη του 1987. Ακόμη όμως δεν τραβούσα με τους ρυθμούς που καθιέρωσα ένα δυό χρόνια μετά. Εξάλλου είχα και άλλη δουλειά και παράλληλα σπούδαζα στου Σταυράκου, οπότε ο χρόνος που διέθετα για τη φωτογραφία ήταν ο τυπικός του ερασιτέχνη της Κυριακής. Μόνο μέσα σ’αυτό το πλαίσιο η εικόνα αποκτά την όποια αξία μπορεί να έχει:τραβηγμένη δηλαδή στους πρώτους δυό ή τρεις μήνες εκείνης της εμβληματικής για τη μετέπειτα ζωή μου χρονιάς. Έδειχνε και δείχνει φυσικά ένα δυνατό ένστικτο για αρμονική και ισορροπημένη σύνθεση και μια φυσική και πηγαία αντίληψη της φωτογραφικής στιγμής διαφορετικής από το απλό στιγμιότυπο, της στιγμής δηλαδή σαν μιας νοηματοδοτικής δυναμικής που διαχέεται σε όλα τα μέρη της εικόνας εμπλουτίζοντας την νοηματικά.

Συνηθίζω να λέω γι’αυτή τη φωτογραφία ότι λατρεύω να τη μισώ. Οι αδυναμίες της πάντα θα με τσαντίζουν αλλά βλέπω ποιες χαρές μού υποσχόταν η ελπίδα που τότε μού φανέρωνε και σήμερα, παρόλες τις επαγγελματικές πίκρες, συνεχίζει να μού επιβεβαιώνει. Νιώθω ότι γεννήθηκα για ν’αγαπώ και να υπηρετώ τη Φωτογραφία.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s