Κάποια αντανάκλαση;

147-DS

Παράξενη, μέσα στην τερπνή κανονικότητα της, φωτογραφία! Από μια πρώτη ματιά, δεν συμβαίνει τίποτα παράξενο εδώ μέσα. Ακόμη και ένας επαγγελματίας φωτογράφος να την κοίταζε, δεν θα έβρισκε κάτι παράδοξο σ’αυτή. Κι όμως κάτι είναι δυσεξήγητο. Το φως της.

Δεν είναι καν μήνας που την τράβηξα-θυμάμαι λοιπόν πολλά από τα συμφραζόμενα της τα πραγματικά. Θυμάμαι πολύ καλά ότι με απασχόλησε αν θα πετύχω τον χρωματικό κορεσμό που είχα εντοπίσει σαν ένα από τα όποια μεγάλα ατού θα είχε η εικόνα. Ο λόγος; Η σκιά στην οποία βρίσκονταν το ερωτευμένο ζευγάρι ήταν κατά τι περισσότερη από όση θα ήθελα. Εν πάση περιπτώσει τη τράβηξα τη φωτογραφία.Και νομίζω ότι είναι αρκετά καλή. Προσέχοντας την όμως τώρα, με την αφορμή ακριβώς της ανάρτησης, το σύνθετο φωτιστικό στοιχείο της εικόνας χρειάζεται μια εξήγηση που εν μέρει δεν μπορώ να δώσω, παρά μόνο με μια εικασία.

Το ζευγάρι ήταν στη σκιά των γύρω δέντρων. Κάποιο φως έρχονταν από πάνω στο άνοιγμα ανάμεσα στα δέντρα και σχηματίζει κάποια highlights σαν φωτεινά περιγράμματα στο πάνω τριχωτό μέρος της κεφαλής των παιδιών αλλά και στα χέρια και ψηλά στο μηρό του κοριτσιού.Λογικό αυτό. Μια άλλη πηγή φωτός μοιάζει να δημιουργεί σκιές των ποδιών του ζευγαριού πάνω στο μαρμάρινο πεζούλι. Ένας φωτογράφος θα το εξηγούσε αμέσως πολύ εύκολα: τράβηξα με φλας και όπως είναι φυσικό με σηκωμένη κάθετα τη κάμερα, το φως θα έρθει από αριστερά του φωτογράφου. Το φως αυτό όντως μοιάζει να έρχεται από κει και να έχει όντως ποιότητες που μόνο το φλας θα μπορούσε να δώσει. Με μια βασική ένσταση: ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΩ ΠΟΤΕ΄ ΜΕ ΦΛΑΣ! Δεν έχω καν φλας. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να έχω φλας. Και να μού το χάριζαν-το ακριβότερο!- δεν θα το χρησιμοποιούσα. Ποτέ! Από πού προήλθε λοιπόν αυτό το φως, σε μια ώρα-σχετικά αργά το απόγευμα, κάπου 6 η ώρα-όταν ο ήλιος πλαγιάζει πια και συμβαίνει στη προκειμένη περίπτωση να βρίσκεται απέναντι από το φωτογράφο-contre lumiere είναι ο συνήθης όρος στο σινεμά- άρα πίσω απ΄το ζευγάρι και σε καμιά περίπτωση μπρος του και δίπλα μου ή πίσω μου. Η μόνη ευλογοφανής εξήγηση είναι ότι κάποια μεγάλη επιφάνεια αντανακλούσε τον ήλιο που έγερνε πια και έστελνε το φως της  στο αντικείμενο της φωτογράφισης, το ζευγάρι της φωτογραφίας. Και μάλιστα αυτό πρέπει να συνέβη στιγμιαία, ακαριαία και εντελώς παροδικά, ακριβώς τη στιγμή που τραβούσα.Εγώ σε Θεούς δεν πιστεύω αλλά σε κάποιο φωτογραφικό δαιμόνιο που από καιρό σε καιρό μού κάνει πεσκέσια τέτοιου είδους πολύ γενναιόδωρα, ναι πιστεύω. Είναι ένα είδος genius lucis!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s