Γιρλάντες

pigeons-Milano-WB-DS

Στη πραγματικότητα το θέμα της χτεσινής ανάρτησης δεν ήταν η καμαρωτή περιστέρα της φωτογραφίας αλλά η απλωμένη αυτοσχέδια τέντα. Έτσι η σημερινή ανάρτηση, που σαν φωτογραφία την είχα έτοιμη ακριβώς πριν ξεσπάσει η καταιγίδα της απρονοησίας του ανεκδιήγητα άσκοπου και άγονου “δημοψηφίσματος”,δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν follow up της χθεσινής. Και χρονικά και θεματικά ήταν αυτονομημένη, απλά οι επείγουσες συγκυρίες ανέστειλαν τη δημοσίευση της.

Η φωτογραφία θέτει έντονα ένα τεχνικό θέμα, θέμα που άπτεται και μιας αισθητικής αλλά εξίσου και μιας επιλογής βαρύτητας στη νοηματοδότηση της εικόνας. Στο σχεδόν πάντα συννεφιασμένο χειμωνιάτικο Μιλάνο το διαθέσιμο βάθος πεδίου είναι ανάλογα περιορισμένο. Η απόσταση που χώριζε τη μεταλλική κολόνα του πρώτου πλάνου με το κτήριο του φόντου ήταν τέτοια που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να εξασφαλίσει, ούτε καν σχετικά, μιά κάπως ενιαία εστίαση της εικόνας. Άρα, ετίθετο θέμα επιλογής εστίασης ανάμεσα στα δύο στοιχεία της, δηλαδή το κτήριο* και τις συστοιχίες περιστεριών. Αν και δεν διαθέτω το τυπωμένο δείγμα της πρώτης προσπάθειας, θυμάμαι πολύ καλά ότι αρχικά εστίασα στα περιστέρια του πρώτου πλάνου. Πράγμα λογικό και αναμενόμενο αφού αυτά όχι μόνο κυριαρχούν στην εικόνα αλλά και δίνουν το εύρημα που την κάνει ενδιαφέρουσα, συν το ότι βρίσκονται στο βαρύνουσας σημασίας πρώτο πλάνο. Περιέργως όμως δεν λειτούργησε καλά. Ο προφανής λόγος ήταν ότι το κτήριο του βάθους φλουτάριζε τόσο πολύ ώστε έπαψε πια να είναι ένα ενεργητικό βάθος, που συμμετείχε στην αφήγηση της εικόνας. Η φασματικότητα του έτσι όπως διαμορφωνόταν σε αδυναμία αναγνώρισης του και άρα ανάγνωσής του ακύρωνε τη σύλληψη της εικόνας.

* Στη πραγματικότητα ούτε το κτήριο είναι αυτό που λέμε “καρφί” εστιασμένο. Το πήρα κάπως σχετικά προσεγγιστικά το θέμα και απλά εστίασα εγγύτερα στο κτήριο, στη προσπάθεια μου να εξασφαλίσω την εφικτότερη δυνατή εστίαση και στα περιστέρια.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Γαβ και νιάου κι άμα λάχει τσίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s