“Στωικισμός”-Εμβληματική Ποιητική

...stoicism-urban still life

Τη φωτογραφία της σημερινής ανάρτησης την αποκαλώ “στωικισμό”-όπως και την ίδια την ανάρτηση τελικά-για προφανείς και ευνόητους λόγους που η ίδια η εικόνα εξάλλου αποκαλύπτει. Επί της ουσίας, σαν εικόνα, είναι ένα είδος revisiting μιάς άλλης, λίγο παλιότερης, που επίσης την είχα κάνει ανάρτηση-δεν θυμάμαι τον τίτλο της ανάρτησης εκείνης αλλά βλέπω τον έναν από τους τίτλους που έχω δώσει στην εικόνα-τον αρκετά εγκεφαλικό “συγκλίνουσες ασύμβατες γραμμές”(είναι η δεύτερη φωτογραφία της ανάρτησης, κάτω).-.-.-Converging-lines-DS

Αυτή η δεύτερη έχει καθαρά φορμαλιστικές αρετές, τις οποίες πολύ χαιρόμουν να τις ανακαλύπτω δημιουργώντας τη φωτογραφία. Στη πρώτη εμφιλοχωρούν ζητήματα περιεχομένου και η φόρμα, αν και εδώ δυνατή, υποχωρεί συγκριτικά με τη δεύτερη. Είναι ενδεικτικό ότι στη πρώτη πρόκρινα ότι, για καλύτερη ανάδειξη αυτού του περιεχομένου, επιβαλλόταν η μετατροπή της φωτογραφίας από έγχρωμη σε ασπρόμαυρη. Παρόλο ότι το δεξιό μισό με τη προτομή του Σωκράτη δεν είχε κανένα εξεζητημένο ή επιθετικό χρωματισμό, έκρινα ότι, γι’αυτή τη περίπτωση, έπρεπε η διακριτική αυτή εικόνα να μιλήσει ακόμη πιο χαμηλόφωνα, για να φτάσει ο λόγος της-όποιος είναι αυτός-πιο καθαρός στο μυαλό του θεατή της.

Τόχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι, περιέργως, η φωτογραφία μπορεί πολύ εύκολα από τον ωμό, περιγραφικό ρεαλισμό να μεταπηδήσει στο έμβλημα. Αυτό που χρειάζεται βέβαια είναι μια τέτοια πρόθεση εκ μέρους του φωτογράφου, συνειδητά ή, εξίσου έγκυρα και δυνατά, ακόμη και ασυνείδητα-δεν είναι σπάνιες οι φορές ένας καλλιτέχνης να γίνεται δημιουργός εμβληματικών εικόνων κι ας μην είναι σε θέση να διατυπώσει τη προγραμματική τους διακήρυξη-ο Henri Rousseau(γνωστός σαν Douanier Rousseau, Τελωνοφύλακας Ρουσσώ) και ίσως ο Atget είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Θα το αποκαλούσαμε αυτό, δηλαδή αυτή τη διαδικασία της μετατροπής της περιγραφής σε έμβλημα, Εμβληματική Ποιητική.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αστικές Νεκρές Φύσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s