Η φωτογραφία είναι φωτογραφία

056-NV-Painted-version-1SF

Το φωτοσόπ μας τάμπλεξε τα πράγματα. Μιά φωτογραφία έπαψε πιά να είναι μιά φωτογραφία.Αυτό που βλέπεις δεν είναι πια ένα εγγυημένα αδιαμεσολάβητο αποτέλεσμα μηχανικών και χημικών διαδικασιών ανάμεσα στην απόφαση για κλικ και την εικόνα που βλέπεις. Άνετα πια μπαίνουν νέες διαδικασίες στοχασμού,παρέμβασης, αλλοίωσης, επεξεργασίας, που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ταυτότητα της φωτογραφικής εικόνας, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα ώστε να αμφισβητείται πια ο ίδιος ο χαρακτήρας της σαν τέτοιας, δηλαδή φωτογραφικής.

Αυτές τις καινούργιες δυνατότητες εγώ τις αναγνωρίζω και δέχομαι ότι με τον τρόπο της η ζωγραφική παίρνει την εκδίκηση της από τη φωτογραφία για την ανυπολόγιστη ζημιά που τις έκανε κάπου 170 χρόνια πριν. Αν το θέλετε το φωτοσόπ παίρνει και την εκδίκηση της ζωγραφικής και στο όνομα του έφηβου εαυτού μου, που πρώτα αυτήν αγάπησε και για λίγο έμαθε και υπηρέτησε, προτού υποκύψει στη σαγήνη του ρεαλισμού της φωτογραφικής εικόνας.

Από ιδιοσυγκρασία αγαπάω το ρεαλισμό και ακόμη και αν ήμουν ζωγράφος, ρεαλιστικά θα ζωγράφιζα. Όσο και αν μ’αρέσει ο Jackson Pollock ή όσο και αν αγαπώ και υπολήπτομαι αφάνταστα τον Mondrian αλλά και παράλληλα ακόμη και αν σεμνύνομαι μπρος στα επιτεύγματα του Watteau, του Veronese ή του Rembrandt, η καθαρόαιμη ρεαλιστική τέχνη είναι και το κίνητρό μου αλλά και ο σκοπός μου. Ούτε οι αφαιρέσεις με συγκινούν να τις παράγω-πάντως τις απολαμβάνω στους μεγάλους δημιουργούς-ούτε όμως και οι εξιδανικεύσεις του κλασικισμού και των κατά καιρούς εκδοχών του.

Για να το πω αλλιώς: ξέρω τι δεν θέλω να κάνω με το φωτοσόπ: αντιρεαλιστική τέχνη. Το ξέρω με τον ίδιο τρόπο που ακριβώς ξέρω τι θέλω να κάνω με τη φωτογραφία.

Το φωτοσόπ έχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να μετατρέψεις σε κλάσματα δευτερολέπτου σε ελαιογραφία, υδατογραφία, παστέλ μια φωτογραφία. Όχι υλικά βέβαια, εικονικά, καθαρά εικονικά. Ούτε η ελάχιστη σταγονίτσα χρώματος δεν θα απειλήσει το πουκάμισο του χρήστη του προγράμματος. Με την διευκρίνηση λοιπόν ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι τεχνικές και ότι για μένα η φωτογραφία είναι μια φωτογραφία και ενσωματώνει ειδικές αξίες ρεαλισμού που στη συνείδηση μου είναι απαράγραπτες, επιχείρησα, έτσι για τη φάση της εμπειρίας της μετάπλασης, να χρησιμοποιήσω διακριτικά το εργαλείο-η ακραία εκδοχή με απώθησε αυτοστιγμεί. Κάνω την ανάρτηση, όχι για να την παρουσιάσω σε τρίτους αλλά για να δω το αποτέλεσμα εγώ ο ίδιος σαν τρίτος(παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνεις κριτής του εαυτού σου: εκθέτεις την εικόνα σου δημόσια και αυτόματα και χωρίς να προλάβεις να το καταλάβεις, δημιουργείται μια απόσταση ανάμεσα σε σένα και το έργο σου. Γίνεσαι κι εσύ ένας τρίτος σε σχέση μ’αυτό!). Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Επέλεξα μια φωτογραφία επιρρεπή και στη ζωγραφικότητα-διαισθανόμουν ότι με ελάχιστη επεξεργασία θα μπορούσε να θυμίζει Pissaro ή Sisley-ζωγράφους που αυτή τη περίοδο διαβάζω. Ο καμένος ουρανός δυστυχώς πρόδωσε το σχέδιο-ειδικά ο Σισλέ, δόκιμος ουρανογράφος, επηρεασμένος σ’αυτό από τον ασύγκριτο σ’αυτό τον τομέα Constable, θα με έστελνε αδιάβαστο. Προσπάθησα να συνδυάσω λίγο την τεχνική του Vermeer με τη θεματική των ρεαλιστικών τοπίων των Ιμπρεσιονιστών.056-NV

Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό και διαπιστώνω ότι η εικόνα, σαν καθαρόαιμη φωτογραφία, είναι κλάσεις πιο ενδιαφέρουσα από την αστεία επεξεργασία της. Αναρτώ λοιπόν και τη φωτογραφία-είναι η δεύτερη εικόνα-για σύγκριση. Επιφυλάσσομαι φυσικά για το ποιο αποτέλεσμα θα είχε μια πιο αναλυτική επεξεργασία, που δεν θα έμπαινε στο ετοιμοπαράδοτο ενός αυτόματα εφαρμοσμένου προγράμματος. Αλλά να μπω σε μια τέτοια διαδικασία εργατοωρών ούτε την πολυτέλεια τόσου χρόνου διαθέτω ούτε και προφανή λόγο βλέπω, παρόλο ότι διαισθάνομαι το δημιουργικό ενδιαφέρον της.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Τοπίο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s