Στου Μαρτίνου

IMG_0033---Αντίγραφο-ds

Υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί στο Μοναστηράκι, στη γραφική οδό Πανδρόσου, που πάντα μού τραβά τη προσοχή. Είναι το-ιστορικό πια, θεσμός της αθηναϊκής ζωής!-αρχαιοπωλείο του Μαρτίνου.Είναι τόσο διαφορετικό από όλα τα μαγαζιά-ακόμη και τα ομοειδή!-γύρω του, ώστε δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητο στο βλέμμα, ακόμη και το πιο τυχαίο. Τα εκθέματα του στις προθήκες του ανταγωνίζονται προθήκες μουσείων και με την ίδια την μουσειακού χαρακτήρα ποιότητα τους αλλά και τον υψηλής αισθητικής τρόπο παρουσίασης τους. Αλησμόνητη θα μού μείνει η εντύπωση όταν με έκπληξη μου είδα εξαιρετικής ποιότητας κεραμικά πιάτα του Ιζνίκ και μάλιστα από την περίοδο ακμής αυτού του στυλ. Η πιθανότητα τα μπρούτζινα αγαλαματίδια της φωτογραφίας να είναι του διασημότερου animalier γλύπτη του 19ου, του Barye ή της σχολής του δε μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο, ειδικά στην Ελλάδα όπου τέτοιου είδους τέχνη δύσκολα βλέπουμε ακόμη και στα μουσεία μας-κεραμεικά του Ιζνίκ μόνο το Μπενάκειο διαθέτει.Martinos-Pandrosou-far-eastern-pottery-WB-DS (2)

Απόδειξη της σοβαρότητας του καταστήματος αυτού είναι οι θεματικές βιτρίνες. Παραδείγματος σε περιόδους εθνικών γιορτών-25η Μαρτίου ας πούμε-στις προθήκες θα δεις στη μία ευρωπαϊκά νεοκλασικά κεραμικά με θέμα την Επανάσταση, στην άλλη επιτραπέζια ρολόγια ανάλογης θεματικής και τεχνοτροπίας-υπήρξε κάποτε μόδα στην Ευρώπη η Ελληνική Επανάσταση. Μπορείς σε κάποια άλλη στιγμή να δεις αφιέρωμα στη τέχνη της Άπω Ανατολής-όπως η δεύτερη φωτογραφία της ανάρτησης-ή πολύ συχνά στην Ελληνική Λαίκή Τέχνη με όχι σπάνια παρόντα τον μεγάλο επώνυμο πρωταγωνιστή της, το Θεόφιλο!Martinos-Pandrosou-Dog-Siesta-WB-Ds

Αγαπώ πολύ ιδιαίτερα αυτό το μαγαζί και δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκομαι στη περιοχή και να μη περάσω όχι μόνο να χαζεψω τις καλόγουστες βιτρίνες του αλλά και αν η περίσταση το απαιτεί να έχω εικόνες από αυτό, εικόνες όμως που δεν εστιάζουν στα ίδια τα αντικείμενα όσο στο τρόπο που φαίνονται από τη πλευρά του περαστικού διαβάτη ή με το τρόπο που ακτινοβολείται το υψηλό γούστο στη γύρω περιοχή. Ακόμη και ένα ταπεινό ζωντανό που ξαποστάζει στη σκιά του μαγαζιού, δίνει αντιστικτικά το κλέος της διακριτικής ομορφιάς του τόσο μοναδικού αυτού καταστήματος, που είναι κόσμημα για την Αθήνα.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Αρχαιοπωλείο Μαρτίνου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s