Οι γειτονιές του πασουμιού

Gazi-children-WB-R-DS

Κάποια χρόνια πριν, οι περιοχές κάτω απ’την Ομόνοια, πέριξ της Πειραιώς και στα όρια ανάμεσα σε Πετράλωνα και Ταύρο, αυτό που ξέραμε σαν απίστευτα ρυπαρό Γκάζι, ανάμεσα στις πολλές χρήσεις που συνήθως κυμαίνονταν από αποθήκες, συνεργεία αυτοκινήτων και μικροβιοτεχνίες, περιλάμβαναν και εκτεταμένη περιοχή κατοικίας-κυρίως μονοκατοικίες-χαμόσπιτα. Είχε κανονικούς μαχαλάδες αν και καθόλου γραφικούς.Εδώ έμεναν συνήθως εσωτερικοί μετανάστες μουσουλμανικής καταγωγής-προφανώς από τη Θράκη. Θυμάμαι επανειλημμένως να έχω δει γυναίκες να κυκλοφορούν με παντελόνες σταμπωτές, πολύχρωμα σαλβάρια και-έμεινα άναυδος όταν το διαπίστωσα!-με κεντητά πασούμια σαν αυτά που έβλεπα σε πίνακες διάσημων οριενταλιστών.

Συνειδητοποιώ ότι ενώ είχα εντοπίσει την εντελώς ιδιαίτερη ομορφιά αυτής της άσημης και ξεχασμένης γειτονιάς της Αθήνας, πολύ σπάνια την έβαζα στην ατζέντα μου για πιο συστηματική φωτογράφιση της, με αποτέλεσμα να μην έχω παρά ελάχιστες εικόνες άξιες λόγου από εκεί. Θυμάμαι ότι αυτό που με είχε αποθαρρύνει ήταν ότι τη μέρα η περιοχή ήταν σχεδόν έρημη και έτσι ο χρόνος της παρουσίας μου εκεί δεν ήταν παραγωγικός. Αραιά και πού μιά γυναίκα να βγει στο δρόμο να περιμαζέψει κάποιο πιτσιρίκι που είχε ξεπορτίσει ή να πάει στο κοντινότερο μπακάλικο-εκεί είχα πετύχει την πασουμοφορούσα οδαλίσκη του αθηναϊκού μαχαλά.

Σήμερα το Γκάζι, την ημέρα συνεχίζει να είναι έρημο και φωτογραφικά αδρανές-πολύ περισσότερο από τότε, που τουλάχιστον ο γραφικός πληθυσμός του τού έδινε μια δυναμική που απλά ήθελε υπομονή και πολύ χρόνο για να την αναδείξεις φωτογραφικά. Η αγάπη μου για το πολυπληθές κέντρο, που όπως και να το κάνουμε ήταν ασύγκριτα πιο πλούσιο σε φωτογραφικές ευκαιρίες, με έκανε να παραμελήσω μια γειτονιά που το όμοιο της δεν θα το δούμε ποτέ πια ξανά.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s