Της Βουλής το Κάγκελο*

226-WB-DS-cr

Με συμβολικές κινήσεις δεν σωζόμαστε-προφανώς!-ειδικά αν βολικά εξαντλούμαστε σ’αυτές αλλά, όπως και να το κάνουμε, κάποιες στιγμές, χρειάζονται κι αυτές, ακόμη και αν αυτό που θέλουν να σηματοδοτήσουν, τελικά, δεν έρθει-όπως πιστεύω τουλάχιστον.Το όνειδος των κιγκλιδωμάτων στον σεπτό χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη από χτες έλαβε τέλος. Σε συμβολικό και κατά συνέπεια σε επικοινωνιακό επίπεδο, η απόφαση, ειδικά τη πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης,  “σκίζει”.

Η τελευταία εικόνα που έχω του ανοιχτού, ελεύθερου χώρου του Άγνωστου Στρατιώτη. Μετά; Μετά η μηχανή μου σίγησε γι'αυτόν τον ασεβώς και προσβλητικά περίκλειστο πια χώρο.

Η τελευταία εικόνα που έχω του ανοιχτού, ελεύθερου χώρου του Άγνωστου Στρατιώτη. Μετά; Μετά η μηχανή μου σίγησε γι’αυτόν τον ασεβώς και προσβλητικά περίκλειστο πια χώρο.

Ήταν κάτι που προσωπικά δεν το άντεχα να το βλέπω. Έχοντας χιλιάδες φωτογραφίες από αυτό το χώρο-κυριολεκτώ με το χιλιάδες, ένα απλό ρολάρισμα στο μπλογκ θα σας πείσει-με το που μπήκαν αυτoί οι ψυχολογικά αποτρεπτικοί μεταλλικοί φραγμοί, αρνήθηκα να ξαναπεράσω μέσα. Στα τριάμισυ τόσα χρόνια που κράτησε αυτή η παράξενη αιχμαλωσία του μνημείου, αρνήθηκα όχι μόνο να διαβώ το όριο που έβαζαν τα αποτροπαϊκά κιγκλιδώματα αλλά και να φωτογραφίσω το χώρο με αυτά. Εξαίρεση ήταν οι εντελώς πρώτες μέρες εγκατάστασης τους, που είχαν περισσότερο την έννοια της καταγραφής ενός πρωτοφανούς αλλά πρόσκαιρου και εντελώς συγκυριακού, όπως αφελώς πίστευα, μέτρου. Εξυπακούεται ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να προβλέψω μια τόσο απρόσμενη μακροημέρευση.279---ΑντίγραφοAAAAAA-WB-DS

Ήδη από τις εκλογές του 2012, η κοινωνική γαλήνη είχε σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί και βάσιμα περίμενα κάποια στιγμή η τότε κυβέρνηση να αποσύρει τα αποτρόπαια κιγκλιδώματα με τον τόσο αρνητικά φορτισμένο συμβολισμό. Με το καιρό, διακριτικά απέσυραν αυτές τις διπλές-καμιά φορά και τριπλές!-ενισχύσεις, παρόλα αυτά έμεναν αρκετά για να δημιουργούν τις κακές, τις οδυνηρά προσβλητικές  για την ιερότητα του χώρου εντυπώσεις.

 

* Σκέφτομαι ότι αν η απάντηση στις προκλήσεις των νεοφασιστών με το χυδαίο τους, καθαρά χιτλερικής νοοτροπίας, σύνθημα “Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή” ήταν τα κάγκελα, σίγουρα ήταν πολύ ατυχής. Υπάρχουν τρόποι να αποτραπούν προσβολές κατά του Κοινοβουλίου, που κανένα κιγκλίδωμα δεν μπορεί να καταφέρει. Για τη συνοχή της κοινωνίας κάποιοι συμβολισμοί πρέπει να μένουν απρόσβλητοι ακόμη και από αυτούς που θέλουν, αδέξια, να τους προστατεύσουν.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Editorial Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s