Κίνηση σε στάση*

Tsolias-Unknown-Soldier-WB-DS

Αυτή κι αν είναι αντινομία! Να παρουσιάζεις τη κίνηση με τον στατικό τρόπο μιας ακίνητης εικόνας! Και μάλιστα εδώ δεν έχεις και το άλλοθι της πλάνης που έχει το σινεμά, στο οποίο νομίζουμε ότι βλέπουμε κίνηση εκεί που στη πραγματικότητα υπάρχει μιας ορισμένης τάξης ακολουθία επίσης ακίνητων, εξίσου στατικών με τη φωτογραφία-φωτογραφίες είναι κι αυτές!- κινηματογραφικών εικόνων(μια ωραία αδυναμία ενός οργάνου, που στάθηκε η αφορμή της δημιουργίας του σινεμά!).

Στη φωτογραφία βέβαια δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα πλάνης, γιατί δεν υπάρχει, παρόλη τη φιλότιμη πρόθεση, καμιά αίσθηση ούτε καν της ψευδαίσθησης της κίνησης. Ενώ στο σινεμά η πλάνη είναι αυτή που μας καθοδηγεί να αντιλαμβανόμαστε τα τεκταινόμενα στην οθόνη σαν κίνηση, στη φωτογραφία αυτό το κάνει μόνη η λογική επεξεργασία, κάποιου είδους επαγωγή. (έχω μια μικρή υποψία ότι, καμιά φορά ούτε και αυτό μπορεί να αρκεί-σε καιρούς που δεν υπήρχε φωτογραφία ή σε τόπους-υπάρχουν άραγε;-που δεν έχουν γνώση αυτής της τέχνης, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό που εμείς, οι εξοικειωμένοι με πολλές εκδοχές της φωτογραφικής εικόνας, εκλαμβάνουμε σαν κίνηση, θα το προσλάμβαναν κι αυτοί έτσι. Αν δεν έχεις προσλαμβάνουσες του τι είναι η φωτογραφία, δεν είναι σίγουρο ότι την αντιλαμβάνεσαι με τον ίδιο τρόπο).

Έχω απόλυτη επίγνωση αυτής της αντικειμενικής αδυναμίας και γι’αυτό ποτέ δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια μάταιου ψευδαισθητισμού. Είναι απρόσφορη μια τέτοια προσπάθεια, προς ένα τέτοιο σκοπό. Έχει όμως την ομορφιά της, τη μαγεία της. Μοιάζει με ένα είδος ρευστής αύρας που περιβάλλει τις μορφές. Γι’αυτό και όταν η περίσταση το ευνοεί το επιχειρώ προς μεγάλη μου τέρψη. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο βάθος, απλά η χαρά κάποιου είδους παιχνιδιού, ένα είδος εικονοπαίγνιου.

* Γελάω γιατί ενώ η φωτογραφία είναι ένα συνειδητό εικονοπαίγνιο, διαπιστώνω ότι το επίσης συνειδητό λογοπαίγνιο του τίτλου είναι αμφίσημο με ένα τρόπο που δεν τον είχα προβλέψει απ’την αρχή: Κίνηση σε στάση; Μα αν αυτό το κάνει η Προεδρική Φρουρά θα έχουμε πολύ άσχημα ξεμπερδέματα!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s