Βουλή: επικίνδυνα αεροπλανικά;

1-Neon-Airplane-Parliament-DS

Εντάξει, πρέπει να το παραδεχτούμε: η σημερινή μέρα έχει πολύ ζόρι. Όχι μόνο γι’αυτούς εκεί πάνω αλλά και για μας. Πάντοτε παρακολουθούσα τα πολιτικά αλλά δεν θυμάμαι να έχω τέτοια αγωνία για τις εξελίξεις σαν αυτή της σημερινής-κρίσιμης όπως φαίνεται-μέρας. Είμαι τόσο βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο ώστε έχω φτάσει στο βαθμό να αμφισβητώ ακόμη και την πολιτικοποίηση-σας διαβεβαιώ συνέπεια αυτής της ιδιότητας μπορεί να είναι μια τέτοια σκέψη. Ουσιαστικά φτάνεις να αμφισβητείς το πολιτικό σύστημα από την πολλή πολιτικοποίηση-είναι μια βαθιά πολιτική σκέψη και η αμφισβήτηση. Ας μην γελιόμαστε όμως: κρίνονται πολλά από τη σημερινή μέρα. Ουσιαστικά μια στρατηγική 40 ολόκληρων χρόνων προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση θα αμφισβητηθεί έμπρακτα με τυχόν νίκη των φιλοαμερικανικών δυνάμεων που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και πρακτικά, σαν εκ των πραγμάτων συνοδοιπόροι τους στον πολιτικό τακτικισμό των πρώτων, οι χρυσαυγίτες.1-President´s armchair-WB-DS-F

Το ειρωνικό της ιστορίας είναι αυτό το απίστευτο remake του κοκτέιλ των ίδιων σχεδόν συγκυριών με το 2009: η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σαν αφορμή και σαν μοχλός αλλαγής κυβέρνησης μέσω πρόωρων εκλογών. Η στρατηγική της εφόδου του Γιωργάκη σε νέα, βελτιωμένη ανάγνωση. Τι να πω; Είμαστε ένας λαός που όχι μόνο δεν ξέρει την ιστορία του απώτερου παρελθόντος αλλά ούτε καν την πρόσφατη, την τραυματικά παρούσα ακόμη,  βιωματική-τις πληγές της ακόμη ξύνουμε. Βλέπουμε το ίδιο έργο να παίζεται μπρος στα εμβρόντητα μάτια μας-έχει  “ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!” κι αυτό το έργο, η εμπνεύστρια Λούκα Κατσέλη είναι σύμβουλος και ομοτράπεζη του Τσίπρα-και όμως αδρανούμε και παραδινόμαστε σε μια ειμαρμένη που αλίμονο θα μας ξαναφέρει αγανακτισμένους στη γνωστή πονεμένη “Πλατεία”.  Όλη η απάτη βρίσκεται στο να νομίζουμε ότι κόντρα στο Μνημόνιο υπάρχει κάποιο αντι-Μνημόνιο(για όσους καταλαβαίνουν τι θέλω να πω: το αντι-Μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι ή απάτη-αν το υπόσχονται πολιτικοί ή χίμαιρα αν το πιστεύουν οι πολίτες). Λες και με μια ψήφο μας οι δανειστές θα εξαφανιστούν ή θα γίνουν ευλαβείς προσκυνητές στη Παναγιά της Τήνου, με τα τάματα της έμπρακτης μεταμέλειας τους σαν τρόπαια της ηθικής μας νίκης. Ωραία είναι αυτά αλλά δυστυχώς δεν γίνονται παρά μόνο στα παραμύθια και είναι αισχρή εκμετάλλευση ενός πονεμένου και ταπεινωμένου λαού να του καλλιεργείς τέτοιου είδους αυταπάτες. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά που γράφω είναι λόγια. Αν είναι να επικρατήσει ξανά ο αυτοκαταστροφικός οίστρος ας το υποστούμε. Κατεστραμμένος ολοσχερώς εγώ ο ίδιος, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, δεν έχω τίποτα να χάσω από οποιαδήποτε εξέλιξη-αυτή ή την άλλη. Την όποια ελπίδα μου την έχω θάψει ήδη στο τάφο μου σαν ακρωτηριασμένο μέλος, που θα με συμπληρώσει, σαν μάταιη συντροφιά, όταν κι εγώ βρεθώ κάποτε εκεί. Το βλέπω από τη σκοπιά του θυμόσοφου 56άρη πια που τάχει φάει και τα ψωμιά του και τα παντεσπάνια του-πέρασα και όμορφα χρόνια στη ζωή μου, δεν έχω παράπονο- και το βλέπω πια πιο αποστασιοποιημένα και πιο πατριωτικά.

Σ.Σ. Για το προκείμενο της δεύτερης φωτογραφίας-η πρώτη, η έγχρωμη, είναι εντελώς λάιτ παρέμβαση στα της επικαιρότητας-αυτό που έχω να πω είναι ότι ειδικά γι’αυτήν θα προτιμούσα να είχα ένα φλμάκι στη θέση της. Εξάλλου σαν φωτογραφία καθεαυτή δεν έχει άλλη αξία πέρα από αυτό που περιγράφει: τη μεταφορά της προεδρικής πολυθρόνας πάνω στην εξέδρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου. Θα ήθελα λοιπόν, αν τελικά υπάρξει εκλογή Προέδρου, να φαίνονται οι βαστάζοι να φέρνουν τη πολυθρόνα και αν δεν εκλεγεί, το φιλμάκι να πηγαίνει προς τα πίσω και να φαίνεται ότι οι βαστάζοι την αποσύρουν-σωστά σκεφθήκατε: θυμίζει Αϊζενστάιν αλλά στα πιο πεζά του.

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Editorial Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s