Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι

Ermou-str-Kapnikarea-Christmas-tree-street-show-WB-DS

Αν είναι κάτι που θαυμάζω στη χριστιανική θρησκεία-ειδικά τη εκδοχή της με τον καθολικισμό-είναι η ασύγκριτη, η ασυναγώνιστη προπαγανδιστική της κουλτούρα, που μπορεί να αγγίξει καμιά φορά ακόμη και τη ψυχή του πιο σκληροπυρηνικού άθεου. Όλη αυτή η ιστορία της γέννησης ενός Θεού-και μάλιστα βασιλικής καταγωγής, από του ποιητή-βασιλιά Δαυίδ τη γενιά!-στα χαλάσματα μιας αυτοσχέδιας φάτνης και όπου παίρνουν σήμα για τη γέννηση του τρανοί της γης-σοφοί-οι τρεις μάγοι-βασιλιάδες-εδώ υπάρχει μια αφηγηματική ασάφεια και σύγχυση με τους τρεις μάγους-αλλά και άγγελοι από τους ουρανούς τους εφτά, που ειδοποιούν ποιμένες για το χαρμόσυνο άγγελμα, ο Ηρώδης, που το παίρνει χαμπάρι και μπαίνει στην αφήγηση και την ενεργοποιεί μαεστρικά με το σασπένς της κακίας, όλο αυτό λοιπόν απαρτίζει ένα από τα πιο μαγικά παραμύθια της ανθρωπότητας. Αφάνταστα ανθρώπινο,αφάνταστα γοητευτικό και ακαταμάχητα σουξεδιάρικο. Το πόσο κέφι το έκαναν οι ζωγράφοι-της Δύσης ιδιαίτερα-να εικονογραφούν αυτό το αβανταδόρικο για τη δημιουργική τους φαντασία παραμύθι δε λέγεται! Η θρησκεία έπιασε το αδύνατο σημείο της τρυφερής ανθρωπότητας: το αίσθημα! Και φυσικά τούδωσε και κατάλαβε.

Ένα τοσοδούλικο νεογέννητο μωράκι-οι δυτικοί ποτέ -ή τέλος πάντων πολύ σπάνια-δεν το αναπαρέστησαν στα σπάργανα όπως έκαναν οι ελληνορθόδοξοι της ανατολικής χριστιανοσύνης-ένα μωράκι λοιπόν αδύναμο αλλά και ακτινοβόλα ολόφωτο, κέντρο της τρυφερής προσοχής των πιο ζεστών και αγαπητικών βλεμμάτων-η σεναριακή λεπτομέρεια με τα πιο καλοκάγαθα οικόσιτα όπως το γαϊδούρι, το βόδι και το αρνί είναι αληθινά ιδιοφυές εύρημα βαθιάς πνοής! Για να φτάσει ως τις μέρες μας αυτός ο μύθος τόσο τέλεια μαγικός,  χρειάστηκε μια επεξεργασία κάποιων εκατοντάδων χρόνων.Επεξεργασία από μυστικούς συγγραφείς-τα αποκαλούμενα απόκρυφα ευαγγέλια δικά τους είναι-λογίους ερμηνευτές των γραφών, εικονοποιούς ευφάνταστους και απαράμιλλα ευρηματικούς.

Στην δική μου παιδική εποχή, παρόλο ότι οι γονείς μου δεν ήταν θρησκευόμενοι άνθρωποι, το παραμύθι αυτό είχε ακόμη από τη μαγεία που σαγηνεύει τις αγνές παιδικές ψυχές. Η χριστιανική εικονογραφία ήταν ακόμη κυρίαρχη άλλωστε και ήταν ένα καλό όχημα για να μπεις στο μυστήριο του βιβλικού παραμυθιού. Σήμερα όμως τι μπορεί να πει σ’ένα παιδί που σχεδόν τάχει δει όλα; Τα εφέ των ψηφιακών παιχνιδιών έχουν εξαφανίσει κάθε υποψία θεϊκής μαγείας. Ο Χριστός, η Παναγία-ακόμη κι ο Ηρώδης!-στέκουν αμήχανοι και αποσβολωμένοι από την επικοινωνιακή τους γύμνια. Ακόμη και το προνομιακό πεδίο της θεότητας, το θαύμα, μοιάζει με καχεκτικό αγγελάκι μπρος στη καταλυτική κυριαρχία της δύναμης και των επιτευγμάτων των ψηφιακών ηρώων.

Είναι μια πολύ λογική εξέλιξη: πιο εύκολο να ανατρέψεις το ψέμα ενός παραμυθιού με ένα άλλο, νεόκοπο ψέμα, παρά με μια πληκτική λογική αλήθεια.

Καλά καταναλωτικά-αυτό δεν είναι πια αυτή η γιορτή;-Χριστούγεννα!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s