Διαδρομή βαλκανικής συμφοράς

Βασιλίσσης-Σοφίας-5.56--WB-DS

Στο σημείο αυτό ακριβώς, η διαδρομή των τσολιάδων προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μοιάζει-αλλά δεν είναι, σας διαβεβαιώ-να είναι ειδυλλιακή, λόγω των καλαθιών με τα λουλούδια. Στη πραγματικότητα όλη η διαδρομή είναι γελοιοποιητική του θεσμού της Προεδρικής Φρουράς και απορώ που δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος όχι μόνο να το καταγγείλει αυτό αλλά και να το διορθώσει. Ξεκινούν λοιπόν οι τσολιάδες από τα καταλύματα της Φρουράς στην οδό Ηρώδου Αττικού και βγαίνοντας στη Βασιλίσσης Σοφίας στρίβουν αριστερά προς τη Πλατεία Συντάγματος.Και κάπου εδώ αρχίζει ο γελοιοποιητικός Γολγοθάς ενός εθνικού μας συμβόλου, αφού πρέπει να περάσει ανάμεσα σε κατάφορτα περίπτερα-ανάμεσα στα εμπορεύματα των περιπτέρων φιγουράρουν και τσολιαδάκια!-τον κόσμο που στριμώχνεται στο απελπιστικά στενό για τέτοια περιοχή πεζοδρόμιο-τον πιο ετερόκλητο κόσμο που μπορεί να φανταστεί κανείς: από εμβρόντητους τουρίστες μέχρι θεληματάρηδες των βουλευτών και, πάρα πολύ συχνά, στρατοπεδευμένους διαδηλωτές αλλά και αυτοκίνητα που φουριόζικα θέλουν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής, από την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Βαλκανικό κομφούζιο! Στο μεταξύ έχω ακούσει ότι οσονούπω κλείνουν και τα τελευταία λουλουδάδικα, αφού δεν θα τους ανανεωθούν οι μισθώσεις-έτσι κι αλλιώς κεσάτια έχουν, κανείς δεν στέλνει λουλούδια πια στους βουλευτές ούτε καν στη κηδεία τους.

Υποτίθεται ότι έχει γίνει χάραξη στο πεζοδρόμιο για την απρόσκοπτη πορεία των τσολιάδων προς το Μνημείο και γενικά ο κόσμος, ακόμη και οι ζιζάνιοι τουρίστες, σέβονται το άγημα αλλά η εικόνα δεν παύει να είναι ταπεινωτική για το εθνικό μας σώμα. Τελετουργικά είναι αποδομητική της διαδικασίας αλλαγής φρουράς αυτή η πορεία, έτσι όπως έχει αποφασιστεί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην περάσει μέσα από το προαύλιο της Βουλής-το σκηνικό είναι πρώτης τάξεως φόντο για την εθνική μας φρουρά-και να κατεβαίνουν από το μεγαλόπρεπο κλιμακοστάσιο της πρόσοψης του Κοινοβουλίου και κάνοντας ένα τελετουργικό άνοιγμα της πορείας στο χώρο μπρος στο μνημείο, να κατευθύνονται τελικά στις θέσεις τους με τη διαδικασία που προβλέπεται. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποια λογική εμποδίζει αυτή τη λύση, που μοιάζει τόσο αυτονόητη, και αντίθετα ποια λογική επιβάλλει την κρατούσα που μοιάζει και είναι η απολύτως παράλογη και αντιλειτουργική, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε το αισθητικό του πράγματος.

Εγώ σαν φωτογράφος, έχω ευνοηθεί από το σουρεαλιστικό παραλογισμό της επιλεγμένης ως τώρα διαδρομής-η φωτογραφία της ανάρτησης αναδεικνύει την πιο ήπια πλευρά του, που αλίμονο κι αυτή δεν θα διαρκέσει για πολύ: ήδη τα ανθοπωλεία έχουν μείνει ελάχιστα πια-δύο ή τρία το πολύ-και το εμπόρευμα τους λίγο και φτωχό.Καμιά σχέση με αυτό που βλέπετε στην εικόνα της ανάρτησης, τραβηγμένη εφτά με οχτώ χρόνια πριν!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Editorial Photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s