Οι προφήτες αγγελιοφόροι του πλούτου

IMG_0031-DS-1

Κατεβαίναν στους δρόμους των πόλεων με τα δεσποτικά κοντάρια τους σαν πατερίτσες ποιμενάρχη και η γη τράνταζε κάτω απ’τα πόδια τους με το δέος των υποσχέσεων που έφερναν. Τέτοιες μέρες γέμιζαν φύλλα και άνθιζαν οι μεγαλόπρεπες ποιμενικές τους ράβδοι και θρόιζαν στον άνεμο των ελπίδων που σάρωνε το πεινασμένο από τη γλυκιά υπόσχεση του πλούτου βλέμμα. Να εικόνα να τη βάλεις σε ταινία. Θα μπορούσα έτσι να τη ξεκινήσω.

Πίσω, στο μακρινό 1987, στο αγαπημένο μου φωτογραφικό στέκι τότε: το σταθμό Λαρίσης. Εκατοντάδες φωτογραφικές εργατοώρες ξοδεμένες εκεί, κυρίως σ’αυτή τη μία και μόνη ενεργή αποβάθρα του απογοητευτικά μικρού σταθμού. Κι όμως! Τόση ποικιλία ζωής! Τόσος ρυθμός! Ειδικά εκείνο το πρώτο χρόνο της φωτογραφικής μου δράσης οι ρυθμοί ήταν φρενιτιώδεις για τα μέτρα και το στυλ που φωτογραφίζω. Οι εικόνες έπεφταν πάνω μου βροχή και δεν τις προλάβαινα. Γενικά είμαι ένας στωϊκός φωτογράφος και πολύ ψυχρός απέναντι στο υπό φωτογράφιση γεγονός-το συνηθίζουμε εμείς που δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη φόρμα. Και όμως ενώ αυτή δεν επρόκειτο να τη θυσιάσω για κανένα Θεό της εντύπωσης, παρόλα αυτά ο καταιγισμός των εικόνων ήταν παροξυσμικός. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, η μηχανή έδειχνε ότι ξεπέρασα τις 36 στάσεις του φιλμ αλλά εγώ, που τότε είχα ακόμη μια μηχανή μόνο, προσπαθούσα να τραβήξω με ό,τι λίγο απέμενε από φιλμ-ήξερα ότι μέχρι να ξαναφορτώσω νέο φιλμ η σκηνή με τους δυό λαχειοπώλες θα είχε γίνει αμετάκλητο παρελθόν. Αποτέλεσμα; επικάλυψη μέρους του νέου καρέ από το προηγούμενο-στο αριστερό μέρος της εικόνας- και εξάντληση κάθε ορίου του φιλμ, με αποτέλεσμα το κλιπάκι για το κρέμασμα στο στέγνωμα μοιραία να πατήσει πάνω στην επιφάνεια της εικόνας-δέστε  τον μισό αστερία στο δεξιό μέρος της εικόνας.

Όταν είσαι όμως νέος και έχεις αληθινό ενθουσιασμό γι’αυτό που κάνεις, τελικά η δυσκολία είναι η ευκολία του να ενθουσιάζεσαι ακόμη περισσότερο με την αφορμή αυτής της δυσκολίας και το ξεπέρασμα της.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s