Επικοινωνία και Απομόνωση

2-men-and-a-woman-mobile-plaka-nikosroccosΠαρόλο ότι πάνε πάνω από 15 χρόνια που υπάρχει κινητή τηλεφωνία και που κυριαρχεί όσο τίποτε στην καθημερινότητα μας, φωτογραφικά το θέμα αποδεικνύεται φτωχό. Ως ένα βαθμό αυτό έχει την εξήγηση του: το άλλο μέρος της τηλεπικοινωνίας, που θα δημιουργούσε φωτογραφικές σχέσεις, είναι εξ ορισμού απόν. Έτσι είτε μένει ο τηλεφωνικός χρήστης σαν φωτογραφική μονάδα ή στις σχέσεις του με ό,τι τον περιβάλλει τη στιγμή της τηλεπικοινωνίας του.

Στη φωτογραφία της ανάρτησης-η μόνη άξια λόγου φωτογραφία μου με θέμα το κινητό!-έχουμε μια αντιστροφή αυτού που έβαλα πιο πάνω σαν κύρια θεματική εκδοχή. Δηλαδή όχι την απομόνωση μόνο αυτού που τηλεπικοινωνεί αλλά και εκείνου που δεν κάνει χρήση του τηλεφώνου, σε σχέση με αυτούς που το χρησιμοποιούν. Η φωτογραφία έχει κάτι το σχιζοφρενικό στον πυρήνα της: παρουσιάζει σαν απομονωμένη την μόνη ύπαρξη που θα μπορούσε να προσφέρει αληθινή και ουσιαστική επικοινωνία: τη γυναίκα. Τη γυναίκα γενικά. Τη γυναίκα που, συμπτωματικά στη φωτογραφία είναι αυτή η γυναίκα της φωτογραφίας, αυτή που δεν επικοινωνεί τηλεφωνικά με κανένα. Και που απομονωμένη από την επικοινωνία με αυτούς που δυνητικά επικοινωνεί, μοιάζει-και είναι-αμήχανη γι’αυτή την τόσο ξαφνική και απρόσμενη κατάσταση της.

Γενικά υπάρχει κάτι νοσηρό σ’αυτούς που κάνουν κατάχρηση της κινητής τηλεφωνίας. Όσο είναι εύκολοι, ομιλητικοί και επιδέξιοι στην άσκηση της εικονικής της επικοινωνίας από μακριά, τόσο είναι μουγκοί και αχαρακτήριστα αδέξιοι στην πρόσωπο με πρόσωπο-σώμα με σώμα αν θέλετε, για να το κάνουμε παραστατικότερο-επικοινωνία.

Το κινητό τηλέφωνο είναι μια αληθινά σπουδαία και πολύ χρήσιμη εφεύρεση. Σκέφτομαι τον πατέρα μου που ήταν γκατζετάκιας αλλά που δυστυχώς πέθανε πολύ νέος για να την προλάβει, πόσο θα απολάμβανε τις αρετές της και τα μυστικά της. Αλλά εγκλωβίζει με τόσο τυραννικό τρόπο όσους πέφτουν θύματα της κατάχρησης του που ελάχιστα διαφέρει από εκείνον του εξαρτημένου από ουσίες. Και φυσικά όπως σε κάθε περίπτωση εξαρτημένου θύμα δεν είναι μόνο ο ίδιος που πολλές φορές δεν καταλαβαίνει καν την κατάσταση του αλλά κυρίως οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν, που νιώθουν αδυναμία-όχι από δική τους αιτία-να επικοινωνήσουν μαζί του. Αν δεν επιβληθείς πάνω σ’αυτό το μηχάνημα και δεν τού βάλεις όρους, θα σού καβαλήσει όχι μόνο τ’αυτί αλλά και την ίδια την υπόσταση σου, τον εγκέφαλο σου.

Leave a comment

Filed under Φωτογραφίες δρόμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s